Το κόλπο ήταν στημένο, προμελετημένο και από καιρού προετοιμασμένο. Στην αρχή, και συγκεκριμένα το 2020, κατάργησαν τη διδασκαλία Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου από τα Λύκεια μολονότι το μάθημα συνεχίζει να εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητο... για την εισαγωγή στις αρχιτεκτονικές αλλά και σε καλλιτεχνικές σχολές. Στη λογική αυτή και παρά το γεγονός ότι το μάθημα δεν διδάσκεται, του έβαλαν και τον περίφημο «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι, ακόμη και πολλοί που αρίστευσαν στα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, να μην πιάσουν τα απαραίτητα μόρια στο Σχέδιο και να μείνουν εκτός των σχολών που ήθελαν να μπουν.
«Το υπουργείο Παιδείας αφήνει εκτός σχολών χιλιάδες παιδιά ηθελημένα και εκ προμελέτης» υπογραμμίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και τονίζει ότι η Νίκη Κεραμέως «κατήργησε το 2020 τα μαθήματα Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου σε όλα τα Λύκεια της χώρας και ενώ αυτά συνεχίζουν να είναι μαθήματα Πανελλαδικών εξετάσεων». «Η ύπαρξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα των ειδικών μαθημάτων Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου για πολλά ΑΕΙ και τις καλλιτεχνικές σχολές» σημειώνουν και εξαπολύουν επίθεση στο υπουργείο Παιδείας: «Παρ’ όλα αυτά, η υπουργός Παιδείας διατηρεί μια καθ’ όλα αντιφατική στάση. Καταργεί το 2020 τη διδασκαλία των δύο αυτών πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων Τέχνης στα δημόσια σχολεία, αλλά ταυτόχρονα θεσπίζει με το νέο σχέδιο νόμου Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αριστούχοι, αλλά εντελώς απροετοίμαστοι μαθητές» εξηγεί το EETE.
Με λίγα λόγια, αν είχες χρήματα να πας σε φροντιστήριο να κάνεις Σχέδιο, είχες κάποιες ελπίδες να μπεις στο πανεπιστήμιο. Αλλιώς ψάξε τώρα βρες χρήματα για να πας σε κάποια από τις ιδιωτικές σχολές που περιμένουν την πελατεία που φρόντισε να δημιουργήσει η κυρία Κεραμέως με το σχέδιό της...
Πέτρος Κατσάκος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου