13.7.21

Πώς έκοψαν εν ψυχρώ χιλιάδες παιδιά...



Σε... έγκλημα προμελετημένο μέχρι λεπτομέρειας εξελίσσεται η εισαγωγή των υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση, φέτος, τη δυσκολότερη από ποτέ σχολική χρονιά.

Ηδη άρχισε να...διαφαίνεται άνοδος των βάσεων στις περισσότερες κεντρικές και κυρίως τις δημοφιλείς σχολές των περισσότερων πεδίων (εξαίρεση η πιθανή μικρή πτώση στο 1ο πεδίο), όπως ιατρικές και πολυτεχνικές, με τις οικονομικές και Πληροφορικής να απογειώνονται.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρχίζει να φαίνεται πιο καθαρά το σχέδιο αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών.

Σημεία αιχμής: υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές, ευρείες αποτυχίες στην κλίμακα όχι μόνο 0-5 αλλά και 5-10, επτά στα δέκα μαθήματα με βαθμολογίες κάτω από το 10 αλλά με τα «φρένα» των λιγότερων εισακτέων, της πονηρής κατανομής θέσεων και τη φετινή θεματοδοσία πανελλαδικών που συγκράτησε τον αριθμό των άτυχων.


Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κυρίως τον υψηλό συντελεστή που έδωσαν περισσότερα από τα μισά τμήματα ΑΕΙ της χώρας, αναμένεται να αποκλείσουν υποψηφίους με μόρια από 8.000 έως και πάνω από 10.000.

Φέτος, για να λυθεί το παζλ, δεν αρκεί να εντοπιστούν οι παταγώδεις αποτυχίες, που έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο υπάρχουν, ούτε μόνο να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταγράφονται περισσότεροι αριστούχοι στα περισσότερα μαθήματα κι έτσι θα πιέσουν τις βάσεις προς τα πάνω. Εχει σημασία όλα όσα υπολογίστηκαν για τους κάτω από τη βάση, για τους λίγο πάνω από 10 και φυσικά για τις προθέσεις αποκλεισμού από την κυβέρνηση.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Άννας Ανδριτσακη, πατηστε ΕΔΩ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: