Παπαγαλίζοντας επιχειρήματα των ακραίων θιασωτών της ελεύθερης αγοράς, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, τάχθηκε την Τετάρτη ενάντια στη διαγραφή του φοιτητικού χρέους των Αμερικανών, δείχνοντας για ακόμα μία φορά...σε ποια πλευρά στέκεται το κατεστημένο του κόμματος των Δημοκρατικών.
Το χρέος από τα φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,73 τρισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από 40 εκατομμύρια Αμερικανών να χρωστούν κατά μέσο όρο σχεδόν 40.000 δολάρια έκαστος.
Όπως είναι κατανοητό, αυτό το χρέος ακολουθεί τους αποφοίτους των αμερικανικών πανεπιστημίων για χρόνια ή και δεκαετίες, με πολλούς να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεών τους. Ως εκ τούτου, η μερική ή και συνολική διαγραφή των χρεών αυτών είναι ένα από τα κύρια προτάγματα των πιο προοδευτικών τμημάτων της αμερικανικής πολιτικής σκηνής εδώ και χρόνια, και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του 2020. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ως υποψήφιος για τη διαγραφή τουλάχιστον 10.000 δολαρίων φοιτητικού χρέους για κάθε έναν ή μία που πληροί τις προϋποθέσεις.
Όμως έξι μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα. Έτσι, την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, μαζί με τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τη βουλεύτρια Αγιάνα Πρέσλεϊ, παρουσίασαν εκ νέου ένα σχέδιο για τη διαγραφή φοιτητικού χρέους έως 50.000 δολαρίων ανά δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τους νομοθέτες και τις οργανώσεις που στηρίζουν το σχέδιο, μια τέτοια «σεισάχθεια» δεν χρειάζεται να περάσει από τα δύο νομοθετικά όργανα των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας από τον Πρόεδρο «με μια μονοκονδυλιά». Αυτό διότι, εν ολίγοις, η συντριπτική πλειοψηφία του φοιτητικού χρέους αποτελεί χρέος προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι προς ιδιώτες. Μέχρι το 2010, ένα μέρος των Ομοσπονδιακών δανείων παρεχόταν από ιδιώτες με εγγυήσεις της κυβέρνησης, όμως έκτοτε τα Ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια, που σήμερα ανέρχονται σε 1,56 τρισ. χρέους, δίνονται απευθείας με κυβερνητική χρηματοδότηση.
Μόλις 24 ώρες έπειτα από την παρουσίαση του σχεδίου για τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους, όμως, ήρθε η «απάντηση», όχι από την αντίπερα όχθη του πολιτικού χάρτη, αλλά από την κύρια εκπρόσωπο του κατεστημένου του Δημοκρατικού κόμματος, την Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα, η «ισχυρή κυρία» των Δημοκρατικών ισχυρίστηκε αφενός ότι ο Πρόεδρος δεν έχει τη δικαιοδοσία να διαγράψει έστω μέρος του φοιτητικού χρέους, αλλά ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω των νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής και της Γερουσίας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατηστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου