Προσπαθούν οι κυβερνήσεις, προσπαθούν και οι ειδικοί να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να χτιστεί τείχος ανοσίας και να μην πάμε σε νέες οριζόντιες καραντίνες που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τις οικονομίες. Μερικές κυβερνήσεις μετέρχονται και ανοίκεια μέσα. Απειλούν, εκβιάζουν, μοιράζουν φιλοδωρήματα, στιγματίζουν, διχάζουν...Ωστόσο, το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι κατώτερο των προσδοκιών και κατώτερο των περιστάσεων. Το ρεύμα των αρνητών μπορεί να υποχωρεί, το ρεύμα όμως των σκεπτικιστών καλά κρατεί, ενώ η πανδημία αντιστέκεται σθεναρά και «υπόσχεται» κλιμάκωση με το πέρας του καλοκαιριού.
Γιατί ο σκεπτικισμός παραμένει υπολογίσιμο μέγεθος παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιδημιολόγων; Μα, επειδή βλέπουν οι άνθρωποι που έχουν προβληματισμό για τα εμβόλια ότι από πολλές πλευρές επιχειρείται απαξίωση των εμβολίων. Στην αρxή στο στόχαστρο μπήκε το εμβόλιο της AsraZeneca.
Το εναρκτήριο λάκτισμα κατά του συγκεκριμένου εμβολίου έδωσε η γερμανική κυβέρνηση και την ακολούθησαν και άλλες. Πότε μας έλεγαν ότι μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι είναι πάνω από 60 ετών, πότε ότι μπορούν να το κάνουν μόνο αυτοί που είναι κάτω από 60 ετών. Ταυτοχρόνως, υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα -ακόμη και σε ειδικά περιοδικά- που επικαλούμενα έρευνες αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, προειδοποιούσαν για φονικές παρενέργειες και επίσης έγιναν ενέργειες από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών εναντίον της εταιρείας λόγω ασυνέπειας στις παραδόσεις. Πολλοί δεν προσήλθαν στα κλεισμένα ραντεβού και αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις.
Μόλις έκλεισε αυτός ο κύκλος των επιθέσεων που τρόμαξε κόσμο και κοσμάκη και προκάλεσε μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, ήρθε η σειρά της Pfizer. Δράστης και τούτη τη φορά η Γερμανία και από κοντά το Ισραήλ. Από χθες μαθαίνουμε ότι στις δύο αυτές χώρες εκφράζονται ισχυρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.
Τι πρέπει να υποθέσει ένας ανυποψίαστος πολίτης, ένας πολίτης που θέλει να δείξει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του και στους επιστήμονες που έχουν αναλάβει να τον ενημερώσουν και να τον καθοδηγήσουν; Οτι όλα αυτά είναι φυσιολογικά; Πότε είχε δίκιο η γερμανική κυβέρνηση, τότε που έβλαπτε την AstraZeneca ή τώρα που τα βάζει με την Pfizer; Μήπως είχε δίκιο και στις δύο περιπτώσεις; Μήπως είχε άδικο τότε, έχει άδικο και τώρα; Μήπως κάποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των λαών;
Μήπως η αλήθεια βρίσκεται στο ότι μαίνεται στο παρασκήνιο ένας σφοδρός επιχειρηματικός πόλεμος που θα έχει θύματα τους πολίτες; Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δικαιολογημένοι όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για τα εμβόλια; Δεν είναι λογικό κάποιος να περιμένει να δει πού θα καταλήξει αυτή η διαμάχη πριν πάει στο εμβολιαστικό κέντρο; Δεν είναι αρνητές όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ψεκασμένους και με συνωμοσιολόγους. Το έλλειμμα σοβαρότητας των κυβερνήσεων και των ειδικών (όχι όλων) από τη μια πλευρά και οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις των εταιρειών από την άλλη δημιουργούν κλίμα καχυποψίας.
Τάσος Παππάς
Efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου