19.7.21

Bούλιαξε στη Μύκονο...


Η επιβολή νέων έκτακτων μέτρων στη Μύκονο, στην καρδιά του καλοκαιριού, φέρνει σε λεπτή θέση την κυβέρνηση, καθώς αποδεικνύει ότι τουρισμός και κορονοϊός δύσκολα συνδυάζονται, αλλά και διαψεύδει τόσο τις υποσχέσεις ότι θα αποφευχθεί... νέο lockdown και ότι όποιοι περιορισμοί θα αφορούν μόνο όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Και δυστυχώς το “νησί των ανέμων” φαίνεται πως δεν είναι παρά η αρχή. Ο κορονοϊός φαίνεται ότι δυστυχώς καλπάζει γενικότερα στις Κυκλάδες, λόγω του τουρισμού. Νησιά όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη κινδυνεύουν να έχουν σύντομα την τύχη της Μυκόνου. Αλλά και στην επίσης τουριστική Κρήτη, ιδίως σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, η εικόνα είναι ανησυχητική.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι στη Μύκονο δεν επιβλήθηκε lockdown, αλλά μέτρα στη διασκέδαση. Οι επιχειρηματίες και τοπικοί φορείς του νησιού όμως θεωρούν ότι πρόκειται επί της ουσίας για lockdown και με το παραπάνω και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση.

Στο τραπέζι πάντως πέφτουν ιδέες για νυχτερινή διασκέδαση αποκλειστικά για εμβολιασμένους, είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, καθώς και για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε εστίαση και τουρισμό, έστω στο “και πέντε” της τουριστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσαρέσκεια όσων έχουν εμβολιαστεί και διαμαρτύρονται ότι δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι οριζόντιοι και για εκείνους. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε κατ επανάληψη δηλώσει ότι στο εξής τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Κάτι όμως που αντικειμενικά είναι δύσκολο.

Με δεδομένο πάντως ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αν και όχι σοβαρά, και μεταδίδουν, αλλά και ότι παραμένει δυστυχώς αρκετά υψηλό το ποσοστό ανεμβολίαστων, το πρόβλημα φαίνεται πως ξεκινά από την έλλειψη ελέγχων. Είναι πλέον προφανές πως οι έλεγχοι στα λιμάνια και τα πλοία, τους οποίους με καθυστέρηση ανέλαβε στο εξής το Λιμενικό, ήταν ελλιπείς. Ερωτηματικά γεννώνται επίσης για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού, της εστίασης και της διασκέδασης, όπως και πέρυσι, δεν τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες -ιδίως νέοι- να συνωστίζονται όρθιοι σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ιδίως για ορισμένες ηλικίες και σε συγκεκριμένα νησιά, το τουριστικό προϊόν προς πώληση είναι ακριβώς η ξέφρενη διασκέδαση. Ενώ το “σύνθημα” που είχε δώσει η κυβέρνηση για επιστροφή στην κανονικότητα, δεν συμβάδιζε με τήρηση μέτρων.

Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά δεν επαρκούν με συνέπεια να επιτάσσονται εκ των υστέρων δωμάτια, ενώ διαπιστώνονται κενά όσον αφορά στη μεταφορά κρουσμάτων και επαφών τους από τα μικρότερα νησιά στα μεγαλύτερα. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει (ευλόγως) μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Τα περιστατικά με 18χρονο Ιταλό τουρίστα στη Μύκονο, μία παρέα 18χρονων στην Πάρο και μία οικογένεια Ελλήνων στην Αλόννησο είναι ενδεικτικά.

Παρατηρούνται δε φαινόμενα αισχροκέρδειας στον ιδιωτικό τομέα για τα PCR test και ουρές για τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ. Επίσης δεν δόθηκε προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό του εποχιακού προσωπικού στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης και οι ίδιοι επιχειρηματίες μέχρι στιγμής δεν επέλεξαν να το θέσουν ως κριτήριο στην επιλογή προσωπικού.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: