Σε μία μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της «πυρκαγιάς» κορωνοϊού που έχει κυκλώσει και πάλι τη χώρα μας βρίσκονται και πάλι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, ακολουθώντας τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης. Η επιδημία «καίει» τις... περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με κάποιες να κινδυνεύουν πολύ από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, όπως η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά.
Ο αριθμός των περίπου 3.000 κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες και η εκθετική αύξηση που καταγράφεται είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Την 1η Ιουλίου ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 442 και πλέον είναι στα 2.300 κρούσματα.
Αξιοποιώντας το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, δηλαδή τα εμβόλια και επικουρικά τα τεστ, μοριακό έλεγχο ή rapid test, για τον κορωνοϊό, οι αρμόδιοι ξεδιπλώνουν το σχέδιο κατάσβεσης με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, είτε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είτε κατά τόπους, και υπό εξαιρετικά πιεστικές και αιφνίδιες συνθήκες.
Η σύγκριση του τέταρτου με το δεύτερο και το τρίτο κύμα
Όπως επισήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να «εκτιναχθεί» ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ενώ τον προηγούμενο χειμώνα και με τον κρύο καιρό «καλό αγωγό» του κορωνοϊού χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να καταγραφεί τέτοια αύξηση.
Εκτός από την ταχύτητα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυτό το κύμα χαρακτηρίζεται από τις διαγνώσεις που γίνονται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και που σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση. Παρόμοιο προφίλ των θετικών στον κορωνοϊό, δηλαδή νεότεροι ηλικιακά και με κοινό στοιχείο τη μόλυνση κατά τη διασκέδαση, είχε καταγραφεί και στην έξαρση του δεύτερου κύματος τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων.
Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στην ειδοποιό διαφορά αυτού του κύματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα. «Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων- θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειωτέον όμως ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%.
Η αγωνία που πυροδοτούν τα «ορφανά» κρούσματα
Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, κατά την ειδικό, η οποία υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.
Μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες επέστρεψε και πάλι στην επιδημιολογική ενημέρωση ο όρος «ορφανά κρούσματα», ως όρος και λόγος ανησυχίας για τη δυναμική επανεμφάνιση και καταγραφή τους. «Η μεγάλη διασπορά φαίνεται και από την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε. Δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα, ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει το δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Προσώρας το εμβολιαστικό τείχος που έχει υψωθεί αρκετά προστατεύοντας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων φαίνεται να επιτελεί τον ρόλο του. «Δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων, σε ηλικίες άνω των 65 ετών που στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αποτελούν μόλις το 2,6 των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού» ανέφερε η κυρία Παπαευγγέλου, υπενθυμίζοντας ότι στα προηγούμενα κύματα η μετακύλιση της επιδημίας στους μεγαλύτερους ηλικιακά ήταν ταχύτατη.
Πώς θα ελεγχθεί η επιδημία
Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως «ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την αυξητική πορεία της πανδημίας. Είναι απολύτως στο χέρι μας» όπως είπαν χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Το εμβόλιο αποτελεί το «υπερ-όπλο» σε αυτήν την επιχείρηση ανάσχεσης της επιδημίας, ενώ επικουρικά λειτουργεί η τήρηση των μέτρων προστασίας και ο έλεγχος (testing) για κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, κατά τους ειδικούς, το χρειάζονται άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω ηλικίας είτε και λόγω συνοδού νοσήματος, αλλά και οι νέοι καθώς λόγω της κινητικότητας και της κοινωνικότητας που τους χαρακτηρίζει μετατρέπονται σε «εστίες» μετάδοσης.
«Για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη» απήθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους ανεμβολίαστους πολίτες η κυρία Παπαευγγέλου, εξηγώντας πως «αυτό που σήμερα επείγει πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Δηλαδή, όλων των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών».
Κάλεσε επίσης και τους νέους που αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, πάνω από το 80%, να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. «Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Αλλά ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές» ανέφερε η καθηγήτρια.
Σημείωσε ακόμη την ανάγκη της συστηματικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, από όλους όσους έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η λοίμωξη και να ελέγχεται η διασπορά...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου