27.7.21

Κοντά στα 3.500 κρούσματα...


Σε περίπου 3.500, θα ανέρχονται σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια... ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί». Ωστόσο, σημείωσε, πως λόγω του εμβολιασμού, έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ συνέστησε προσοχή ενόψει του 15Αυγούστου, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ακόμα, τόνισε πως η Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και προσβάλλει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι δε θα νοσήσουν. «Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πάμε κοντά στον κόσμο ώστε να εμβολιαστεί» δήλωσε.

Σήμα κινδύνου από ειδικούς για τον Αύγουστο - Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι αναγκαιο ο εμβολιασμός να φτάσει στο 73% του πληθυσμού. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι η πιθανότητα ένας μολυσμένος να νοσήσει ή να μεταδώσει τον ιό υπάρχει αλλά είναι αισθητά μικρότερη.

«3.400 κρούσματα τη μέρα το χειρότερο σενάριο»

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, προβλέποντας κορύφωση του πανδημικού κύματος στα μέσα Αυγούστου, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, «το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημειώνοντας πως λόγω των διακοπών θα υπάρξει νέα κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και ένας καλός χειμώνας. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15Αύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: