Μετά τη γαλλική Liberation και ο βρετανικός Guardian ασχολείται με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η κατασκευή των τσιμεντένιων διαδρόμων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνει ρεπορτάζ σχετικά με τους τσιμεντένιους διαδρόμους, που όπως τονίζει, κατασκευάστηκαν «στο όνομα των ανθρώπων με αναπηρίες», στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά έχουν προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, όπως και την οργή επιστημόνων αρχαιολόγων.
Ο «άρχοντας της τάξης» Κορρές και το χάος της Ακρόπολης
Μεταφέρει αρχικά τη άποψη του Μανώλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα που ήταν επικεφαλής στην αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο οποίος δηλώνει ότι η Ακρόπολη δεν χρειάζεται «καμία βελτίωση», αλλά μπροστά σε αυτό το αριστούργημα, «βλέπει τον εαυτό του σαν άρχοντα της τάξης, που προσπαθεί να κάνει κατανοητό στο κοινό το μνημείο που επέζησε από εκρήξεις, φωτιά, λεηλασίες και σεισμούς».
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κορρές, «πολλές γενιές λογίων προσπάθησαν να βάλουν τάξη στο χάος που επικρατεί» στην Ακρόπολη, «αλλά το ζήτημα είναι να προστατευθεί ό,τι ήδη υπάρχει, όπως σε ένα νοσοκομείο. Για μένα, ασθενείς είναι οι πέτρες».
Η Έλενα Σμιθ χαρακτηρίζει τον Μανώλη Κορρέ σαν «εθνικό θησαυρό» για την Ελλάδα, λόγω της γνώσης του για τον 5ο αι. π.Χ., ωστόσο τονίζει ότι πλέον βρίσκεται εν μέσω πυρών για τις παρεμβάσεις στον ιερό βράχο, οι οποίες όπως αναφέρει έγιναν εν μέσω lockdown και «μάλλον πήγαν πέρα από το επιτρεπτό».
Αναφέρεται αρχικά στους διαδρόμους από οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά και στην πρόθεση του Μανώλη Κορρέ να επανακατασκευάσει τη ρωμαϊκή σκάλα που ξεκινούσε από τα Προπύλαια και έφτανε έως πάνω στην Ακρόπολη, ώστε να φαρδύνει η είσοδος, αλλά και να «διορθώσει προηγούμενες παρεμβάσεις» ώστε να «επανέλθει στην προηγούμενη μορφή της».
Οι τσιμεντένιοι διάδρομοι και τα νέα σχέδια
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian, αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά και ο νέος ανελκυστήρας που δημιουργήθηκε για τα ΑμεΑ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με τους επικριτές να ζητούν να φύγει το τσιμέντο από τον αρχαιολογικό χώρο. Εξηγεί ότι οι νέοι διάδρομοι στην πορεία των αρχαίων Παναθηναίων είναι πολύ πιο φαρδείς από τους παλιούς, ενώ υπάρχουν σχέδια και για νέες επεκτάσεις τους με τσιμέντο στα δυτικά και τα νότια του ιερού βράχου.
Όπως της εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δήμητρα Κουτσούμπα, πλέον μοιάζει σαν ο Παρθενώνας «να κατέβηκε στο επίπεδο του δρόμου και να περικυκλώθηκε από τσιμέντο». Και προσθέτει: «Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και από τις επιχειρήσεις που φέρνουν τουρίστες με κρουαζιέρες, για να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών, για βολεύονται μεγαλύτερα πλήθη τουριστών».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τάσος Τανούλας, τέως επικεφαλής των έργων αποκατάστασης των Προπυλαίων, επισημαίνει ότι η χρήση τσιμέντου στον αρχαιολογικό χώρο οδηγεί «χωρίς καμία αμφιβολία σε υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και υποτίμηση του ιερού βράχου και ως φυσικού μνημείου, ως φυσικού φρουρίου».
Και θυμίζει ότι στην επιστολή του προς το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει έδρα το Βερολίνο, ο Τάσος Τανούλας ζήτησε να ενεργήσει ώστε τα πολιτιστικά μνημεία αυτής της αξίας «να μη θυσιάζονται στα οικονομικά συμφέροντα», σημείωνοντας ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην Ακρόπολη πλέον «συναγωνίζονται και υποβαθμίζουν» το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό κλέος των μνημείων της.
«Σκάνδαλο διεθνούς μεγέθους»
Βαθύτερα στο πρόβλημα πήγε ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος μίλησε στον Guardian για «σκάνδαλο διεθνούς μεγέθους», δεδομένης της αξίας του μνημείου ως παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Το πιο σκανδαλώδες ίσως είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί συστηματική μελέτη», εξήγησε ο καθηγητής, διότι «είναι μια σαφής προσπάθεια να αναπαραστήσουν την Ακρόπολη του 5ου αιώνα, ένα όνειρο νεοαποικιακό και εθνικιστικό, που συγχέεται με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί εμπορικά το μνημείο».
Και στήριξε το επιχείρημά του περί εμπορικής εκμετάλλευσης, θυμίζοντας ότι μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα, οι νέοι αυτοί τσιμεντένοι διάδρομοι δόθηκαν στον Οίκο Dior για να κάνει φωτογράφιση μόδας την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, ο Μανώλης Κορρές υποστηρίζει ότι τα έργα «έχουν κερδίσει επαίνους» και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι «αναστρέψιμα», διότι «επιδιορθώσαμε βράχια που είχαν καταστραφεί με την πάροδο των χρόνων. Δεν χρησιμοποιήσαμε πέτρες και άλλα υλικά γιατί δεν χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν» ενώ πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να αφαιρεθούν «σε μία μέρα αν χρειαστεί, γιατί από κάτω υπάρχει μια ειδική μεμβράνη».
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζει ότι τα έργα έχουν εγκριθεί σε πολλά επίπεδα, με ποιο σημαντικό το ΚΑΣ, δηλαδή από πρόσωπα «η αξιοπιστία των οποίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», λέει, επιμένοντας ότι από το 200 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε το αίτημα να βελτιωθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο. Αναφέρει ότι έχουν τραυματιστεί «150 άνθρωποι εξαιτίας του ολισθηρού εδάφους», ότι «κάποιοι έχουν σπάσει τα πόδια τους» και δηλώνει στην Έλενα Σμιθ: «Είτε κάνεις είτε δεν κάνει κάτι στην Ακρόπολη, δέχεσαι κριτική».
Πάντως η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι οι ξεναγοί στην Ακρόπολη βρίσκουν πως άργησαν να γίνουν τα έργα, γιατί στο παρελθόν σημειώνοντανα ατυχήματα. «Δεν επηρεάστηκαν τα μνημεία», φέρεται να λέει μία εξα αυτών.
«Οι κορυφές των λόφων δεν πλημμυρίζουν»
Ωστόσο το ρεπορτάζε θυμίζει και την πλημμύρα στον ιερό βράχο τον περασμένο Δεκέμβριο, που σύμφωνα με τον Τάσο Τανούλα ήταν αποτέλεσμα της κατασκευής των τσιμεντένιων διαδρόμων, ο οποίος απορρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή, γιατί το τσιμέντο «απαιτεί μηχανικά μέσα και βλάψει τα βράχια».
Όσο για την πλημμύρα (σ.σ. που το υπουργείο Πολιτισμού προσπάθησε να την παρουσιάσει σχεδόν σαν κάτι φυσιολογικό), ο καθηγητής Τανούλας λέει: «Η κορυφή ενός λόφου δεν πλημμυρίζει. Και κάθε παρέμβαση εγείρει θέματα αισθητικής. Είναι διαδικασία σύγκρουσης. Πρέπει πάντα να ζυγίζουμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε»…
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου