7.6.21

Τα αδιέξοδα του νέου Πτωχευτικού…


Η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση πορεύτηκε στο θέμα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών καθίσταται πλέον επικίνδυνη. Είχε προειδοποιηθεί από πέρσι, όταν έσπευδε να φέρει προς ψήφιση τον νέο πτωχευτικό νόμο, πως εκτός του ότι εγκληματεί σε βάρος των ευάλωτων, η απόπειρα εφαρμογής του θα την οδηγούσε σε αδιέξοδα.

Πράγματι, έχει αναγκαστεί δύο φορές μέχρι σήμερα να αναβάλει την εφαρμογή της πιο σκληρής πρόβλεψής του, της άρσης της προστασίας της κύριας κατοικίας. Και είναι μάλλον αναπόφευκτο να προχωρήσει και σε τρίτη αναβολή.

Όχι μόνο γιατί δεν έχει συστήσει τον φορέα διαχείρισης των κατασχεμένων ακινήτων, ο οποίος υποτίθεται ότι θα προστατεύει το «δικαίωμα στέγασης» των πολιτών που θα χάνουν τις κατοικίες τους. Αλλά, κυρίως, γιατί ακόμη και μετά τη λειτουργία του φορέα, η απειλή πλημμυρίδας πλειστηριασμών είναι παραπάνω από ορατή. Ιδιαίτερα στις συνθήκες ανόδου της αγοράς ακινήτων, η οποία καταγράφεται διεθνώς και στη χώρα μας και προφανώς θα ενισχυθεί με τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές.

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καθησυχάζουν ότι η πλημμυρίδα πλειστηριασμών αργεί, αφού οι ενδιαφερόμενοι πιστωτές -τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων- δεν «καίγονται» να μαζέψουν και άλλα υποθηκευμένα ακίνητα στο ενεργητικό τους.

Έσπευσαν, μάλιστα, σιωπηρά την Παρασκευή να χρυσώσουν το χάπι με «συμφωνία» αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του μήνα. Το Συντονιστικό των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβασή του, αποκαλύπτει την πλάνη -ή παραπλάνηση;- κυβέρνησης και τραπεζών.

Γιατί, τι θα γίνει μετά την 1η Ιουλίου; Ποιος θα συγκρατήσει τις εταιρείες διαχείρισης δανείων από το να στέλνουν «ραβασάκια» στους πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα «κουρεμένα» δάνειά τους;

Ποιος θα φρενάρει αθέμιτες πρακτικές και ανυπόφορες οχλήσεις; Ποιος θα διαχειριστεί όλα τα νομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργεί ο Πτωχευτικός για μεγάλη μερίδα φτωχών νοικοκυριών που δεν υπάγονται στις προϋποθέσεις των ρυθμίσεων ή της κατ' ευφημισμόν δεύτερης ευκαιρίας;

Ίσως μερικοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον Πτωχευτικό-έκτρωμα, λειτούργησε με άγνοια κινδύνου. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν και στους δύσπιστους ότι και επίγνωση είχε και στρατηγική αντίστροφης αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των πιο ευάλωτων…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: