17.6.21

Ερχεται "βροχή" από λουκέτα...



Στην έκθεση για το α’ τρίμηνο του 2021 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμά ότι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας θα είναι η περίοδος μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά να... βρεθούν αντιμέτωπες με πτωχεύσεις, καθώς δεν θα έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι αρκετές επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούνται -προς το παρόν- ζωντανές λόγω των μέτρων στήριξης και, όταν αυτά πάψουν να υφίστανται, ενδέχεται να μην καταφέρουν να λειτουργήσουν ξανά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα υπάρχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συσσωρευμένα χρέη τα οποία θα χρειαστούν πρόσθετη ρευστότητα για να τα εξυπηρετήσουν.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες.

Επομένως, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, αλλά ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, παραμένει σχετικά χαμηλή η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Συνέπεια αυτής της αναντιστοιχίας είναι η καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων και η διατήρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, με αρνητικές οικονομικές συνέπειες που εκδηλώνονται κυρίως μέσω του τουρισμού.

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική εικόνα της.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι οι οικονομικές εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν ενθαρρυντικές, δεδομένων των συνθηκών.
Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν -2,3%, καταγράφοντας ηπιότερη ύφεση από όλες τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Γραφείου.

Εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό σενάριο που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7% και να κινηθεί κοντά στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δείχνουν ότι:

Οι 8.517 μεγάλοι οφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οφείλουν συνολικά στην Εφορία87,259 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Στον καθένα οφειλέτη από την κατηγορία των μεγάλων οφειλετών αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 

Οιμεγαλοοφειλέτες,  χρωστάνε στην Εφορία το 80% του συνολικού ποσού που οφείλουν τα 3.937.848 οφειλέτες. Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών με μικρά χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα, 1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877…

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: