Έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανέλαβε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο της ενσωμάτωσης της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, έχει δημιουργηθεί ήδη... νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία όλοι οι φορείς σκοπεύουν να καταθέσουν προτάσεις.
Η ΕΙΗΕΑ θα προχωρήσει στη δημιουργία Αυτόνομου Οργανισμού Διαχείρισης Δικαιωμάτων και θα αναθέσει στον ΟΣΔΕΛ την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι συζητήσεις με τον ΟΣΔΕΛ, όπως είχε αποκαλύψει το «Π», είχαν προχωρήσει με τους εκδότες, σε αντίθεση με τις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΑ, η οποία είχε προτείνει τη δημιουργία κοινού οργανισμού διαχείρισης μαζί με τους εκδότες των εφημερίδων!
Σύμφωνα με πληροφορίες και η ΕΣΗΕΑ προγραμματίζει τη δημιουργία ξεχωριστού οργανισμού διαχείρισης των δικαιωμάτων, ενώ αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Πολιτισμού.
Για τους δημιουργούς γενικά και τους δημοσιογράφους ειδικότερα θα πρέπει να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης από τα δικαιώματα που θα παίρνει ο εκδότης από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει ταχθεί με το μοντέλο είσπραξης 50% – 50%. Ο Αλέξης Σκαναβής σε συνέντευξή του αναφέρεται στο μοντέλο της Γερμανίας, όπου οι εκδότες λαμβάνουν το 70% και οι δημιουργοί-δημοσιογράφοι το 30%. Όλα αυτά εφόσον προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ψηφιακές πλατφόρμες της GAFA και συμφωνηθεί η απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους εκδότες, σύμφωνα με το άρθρο 17 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Αρκετά πολύπλοκο είναι το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας στο άρθρο 15, με το οποίο μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης και ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Τις θέσεις τους δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη οι ιδιοκτήτες των καναλιών, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει τη θυγατρική εταιρεία δικαιωμάτων Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ και είχε αναπτύξει στο παρελθόν μηχανισμό είσπραξης...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου