Επίθεση στους εργαζομένους με όλους τους τρόπους εξαπολύει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι «παράθυρο» για να δουλεύουν 15,5 ώρες την ημέρα οι εργαζόμενοι καταστημάτων τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ και φούρνων, αφήνει η κυβέρνηση.
Για δεύτερη φορά σε... ενάμιση μήνα η κυβέρνηση έφερε ένα διευρυμένο ωράριο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, καταρτίζοντας ένα ωράριο το οποίο είναι από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 μ.μ.! Η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδίως τη στιγμή που έχει φέρει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Ειδικότερα αλλαγές έρχονται στη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνων κ.λπ., ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση που γνωστοποιεί πως τα νέα μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ώρα 6 π.μ., κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο να παραμείνουν τέτοιου είδους αλλαγές και μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το νέο ωράριο προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων κατηγοριών καταστημάτων από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 μ.μ. Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.
Οι επιπτώσεις
Την ίδια ώρα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και στους εργαζομένους είναι επίσης σημαντικές. Οι άνευ προηγουμένου μειώσεις του χρόνου εργασίας που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αυξήσει δραματικά την επισφάλεια πολλών θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα ευρήματα για ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα δείχνουν πως αυτή απέχει σημαντικά από το να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και απασχόλησης στους εργαζομένους.
Μείωση απασχόλησης
Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε μια παράλληλη μείωση της απασχόλησης και της ανεργίας λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων σε αναστολή εργασίας. Με την επαναφορά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών εκτινάχθηκε και η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 υπερβαίνει τα 160.000 άτομα.
Τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη (ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ισπανίας), η βελτίωση των οποίων αρχίζει να περιορίζεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η χειρότερη επίδοση
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010. Ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων, που ενσωματώνει βασικούς δείκτες / στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, εμφανίζει την Ελλάδα το 2019 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Επιπλέον ήταν το μόνο κράτος - μέλος που παρουσίασε τόσο μεγάλη πτώση στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης. Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 και 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 11,45%, ενώ στην Πορτογαλία κατά 3,21% και στην Κύπρο κατά 1,96%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη υπήρξε βελτίωση.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ποιότητα της απασχόλησης είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και η τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω, μετά την Τουρκία και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην Ε.Ε. που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου