...και οι προσδοκίες της Αθήνας ...
Κρίσιμη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αυτό το καλοκαίρι, που στην Αθήνα ελπίζουν ότι σε αντίθεση με το περσινό θα είναι ήρεμο,είναι η αυριανή κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σημειωτέον ότι στη συνάντηση δεν θα είναι παρόντες οι... υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν και θα συνοδεύσουν φυσικά τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Δηλαδή όταν λέμε κατ ιδίαν, θα είναι πράγματι οι δυο τους, χωρίς συνεργάτες ή υπουργούς και θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν "έξω από τα δόντια".
Πάντως σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα αποκλεισμού των υπουργών, αλλά απλώς είναι τέτοιο το πλαίσιο της συνάντησης, που δεν θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών.
Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι Μητσοτάκης- Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν οι δυο τους, καθώς δεν έχουν βρεθεί ποτέ τετ α τετ τα σχεδόν δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Από το Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 όμως η συμπεριφορά της Τουρκίας στον Έβρο και η έξοδος του Oruc Reis το περασμένο καλοκαίρι του στο Αιγαίο, είχαν προκαλέσει μία μακρά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν σχεδόν κλείσει για ένα διάστημα. Το αυριανό ραντεβού λοιπόν είναι το τρίτο και πιο ενδιαφέρον από την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Μία συνάντηση ηγετών είναι δε οπωσδήποτε... άλλη "πίστα" στις διμερείς επαφές, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Η Αθήνα εξάλλου διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία ότι εκείνη επιθυμεί το διάλογο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βάλει τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης στον κ. Ερντογάν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.
Δεδομένου ότι στις 24 και 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συζητηθεί και η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι η θετική ατζέντα είναι αναστρέψιμη και ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο. Φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή αμφισβήτηση της ΑΟΖ και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών- μελών της Ένωσης, ενώ εάν μετά τη Σύνοδο η Τουρκία επιστρέψει στην ίδια συμπεριφορά, η Ελλάδα θα ξαναθέσει ζήτημα στους εταίρους.
Αν και η Γερμανία ειδικά, αντιμετωπίζει την Τουρκία "με το μαλακό", η στάση των ΗΠΑ πλέον σε συνδυασμό με τη σταθερή στάση της Γαλλίας, είναι που αυξάνει τις ελληνικές προσδοκίες. Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα του θέσει και ζήτημα προκλήσεων στην Ανατολικη Μεσόγειο. Βέβαια αυτό που στην πραγματικότητα ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον είναι οι S- 400. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει πιο "θεσμικά" την Τουρκία και ενδιαφέρεται ξανά για τον αμερικανικό ρολο στην περιοχή, εκτιμάται στην κυβέρνηση ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Βίκυ Σαμαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου