Αυτονόητη διευκρίνιση: η σύζυγος του -εκάστοτε- Πρωθυπουργού βρίσκεται εντός του πεδίου βολής της δημόσιας κριτικής.
Ακριβώς επειδή είναι σύζυγος του Καίσαρα και ισχύει ο πανάρχαιος κανόνας: δεν αρκεί να... μην εμπλέκεται στην άσκηση της εξουσίας, αλλά αυτό να φαίνεται κιόλας.
Στην περίπτωση της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη ,το δικαίωμα της ιδιωτικότητας δεν ισχύει για έναν ακόμη λόγο: πρώτος το παραβίασε ο σύζυγός της.
Όποιος πολιτικός θέλει να προστατεύσει την οικογένεια του από τα φώτα της δημοσιότητας και τις -ενδεχομένως δυσάρεστες- συνέπειες που μπορεί να φέρει, δεν την εκθέτει ο ίδιος.
Δεν παρουσιάζει στα μεσημεριανάδικα την πορεία του συζυγικού βίου του και δεν αραδιάζει αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, για γιορτές, γενέθλια και άλλες οικογενειακές δραστηριότητες.
Όταν αυτά, αντί να γίνουν δια ζώσης,-ή από τηλεφώνου-εντάσσονται στις «αμερικανιές» του πολιτικού μάρκετινγκ, δίνουν δικαιώματα.
Ο Σημίτης κυβέρνησε οκτώ χρόνια και δεν υπάρχει ούτε φωτογραφία από τα παιδιά του.
Η σύζυγός του, όπως και οι σύζυγοι του Γ. Παπανδρέου, του Αντ. Σαμαρά ,του Κ . Καραμανλή, του Αλ. Τσίπρα δεν έδωσαν αφορμές για σχόλια … συγκυβέρνησης.
Μόνο η Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου διεκδίκησε για τον εαυτό της ρόλο της «πρώτης κυρίας» με …ποσοστώσεις συγκυβέρνησης.
Μόνο στην Μαρέβα αποδίδεται ο ίδιος τίτλος σήμερα από ΜΜΕ. Παρ' ότι ο Πρωθυπουργός εξήγησε σε παγκόσμιο ακροατήριο ότι τέτοιος τίτλος δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Εξ αρχής το «σύστημα Μητσοτάκη» δεν κατανοεί πως ότι κάνει η σύζυγος του Πρωθυπουργού θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δημοσιότητας. Όχι πάντα προς έπαινο.
Παλιότερα ήταν οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η ακίνητη περιουσία της εκτός Ελλάδας και η σύνδεση με εξωχώριες εταιρίες.
Ο ισχυρισμός του Μητσοτάκη «να χτυπούν τον ίδιο ,όχι τη Μαρέβα», ήταν ενδεχομένως ιπποτικός, αλλά άτοπος.
Το δικαίωμα των ΜΜΕ να ελέγχουν τα δημόσια πρόσωπα δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις, όπως δεν περιλαμβάνει και η υποχρέωση της Δικαιοσύνης στην εφαρμογή του νόμου.
Η πρωθυπουργική σύζυγος βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο με πρωτοβουλία της.
Έκανε γνωστό ότι παρενέβη- ως «πρώτη κυρία» κατά το, διατεταγμένο, δημοσίευμα- στην αλλαγή επίπλωσης και διακόσμησης του μεγάρου Μάξιμου, σύμφωνα με το γούστο της και τις επιλογές της.
Ουδείς έμαθε ποιος την εξουσιοδότησε, ποιες συμφωνίες έκανε με ιδιώτες και τι απέγινε η παλιά επίπλωση.
Αναδείχθηκε επίσης ,αδιευκρίνιστη, εμπλοκή της στις «ελληνικές» δραστηριότητες του οίκου Dior, του οποίου φέρεται να είναι προνομιακή συνομιλήτρια και με τον οποίο η εταιρία της -από τη οποία ανακοίνωσε πως αποχώρησε -φέρεται να έχει επαγγελματικές συναλλαγές...
Θεμέλια αρχή της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ότι η χώρα δεν κυβερνάται οικογενειακά, ή εκτελεστική εξουσία δεν κληρονομείται, ούτε μεταβιβάζεται και πρωτίστως, ουδείς έχει ακαταδίωκτο στη διαφάνεια και τη λογοδοσία...
Γιώργος Λακοπουλος
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου