8.6.21

Εμβόλιο μόνο για παιδιά...

 

...και εφήβους με υποκείμενα νοσήματα ζητούν οι Γερμανοί ειδικοί...
Μόνο όσα παιδιά και έφηβοι πάσχουν από συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν για την Covid-19 αναφέρει το σχέδιο συστάσεων της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (STIKO) του Γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, σύμφωνα με την εφημερίδα F.A.Z. και την ενημερωτική ιστοσελίδα “Business Insider” . 

Η σύσταση αφορά... αποκλειστικά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα mRNA των BioNTech/Pfizer, που διατίθεται με την εμπορική ονομασία Corminaty. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης των Γερμανών ειδικών, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι εάν προσβληθούν από Covid-19, για παιδιά και εφήβους από 12 έως 17 ετών εάν πάσχουν από παχυσαρκία ή συγκεκριμένες ασθένειες του ανοσοποιητικού. 

Για παράδειγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή μια σοβαρή μορφή κυάνωσης, δηλαδή ο μπλε αποχρωματισμός του δέρματος. Επιπλέον ο εμβολιασμός ενδείκνυται για συγκεκριμένες μορφές υπέρτασης, προβλημάτων στη λειτουργία των νεφρών, χρόνια νευρολογικά νοσήματα  ή ασθένειες του αναπνευστικού και ακόμα σε περιπτώσεις παιδιών με σύνδρομο Down. Χωρίς να αναφέρουν άλλες λεπτομέρειες οι ειδικοί κάνουν λόγο στον κατάλογο των σχετικών προϋπάρχουσων ασθενειών και «σύνδρομα με σοβαρές βλάβες».

Η STIKO συνιστά επίσης σε παιδιά και εφήβους από την ηλικία των 12 να εμβολιάζονται εάν «υπάρχουν συγγενείς ή άλλα άτομα επαφής στο περιβάλλον τους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την Covid-19 αλλά δεν μπορούν να εμβολιαστούν». Το ίδιο ισχύει εάν υπάρχει υποψία ότι η προστασία εμβολιασμού είναι ανεπαρκής για αυτούς τους ανθρώπους - αυτό ισχύει, για παράδειγμα, σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται τεχνητά κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες παιδιών και εφήβων η Επιτροπή τάσσεται κατά του εμβολιασμού. «Η χρήση του Comirnaty σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-17 ετών χωρίς προηγούμενες ασθένειες δεν συνιστάται γενικά», λέει το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι δυνατός «μετά από ιατρική συμβουλή και εάν το παιδί ή ο έφηβος ή ο υπεύθυνος κηδεμόνας το επιθυμεί και αποδέχεται τους κινδύνους».

Η σύσταση της STIKO θα δημοσιευτεί την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: