9.6.21

Εμβόλιο, ή απόλυση...



...το νέο μέσο πίεσης της κυβέρνησης...
Παρά τις μεγάλες κορόνες για το πρόγραμμα «Ελευθερία» (σ.σ. Γαλάζια και μη) το τείχος ανοσίας στη χώρα καθυστερεί χαρακτηριστικά (ενδεικτικά οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους), με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να... εξαπολύσει ακόμη μια επίθεση προς τους πολίτες, βάζοντας μπρος τις μηχανές της «ατομικής ευθύνης» και απειλώντας με απολύσεις.

Τη βρόμικη δουλειά ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος, μέσω της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να απολύσουν εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τη στιγμή που η χώρα και ο κόσμος της εργασίας «βράζει» για το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».


Πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης εξ ολοκλήρου στους πολίτες και συνδέοντας εμμέσως όσους αποφασίσουν να μην κάνουν το εμβόλιο με συνωμοσιολόγους και αρνητές ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».


Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις» και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν ούτε προνόμια, ούτε τιμωρίες, ούτε κούνημα του δαχτύλου. «Είναι σεβαστή η ανησυχία για τα εμβόλια. Όμως σήμερα μετά από 1,5 δισ. εμβολιασμένων δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ανησυχία με αυτή που υπήρχε τον Ιανουάριο».

Και ο τουρισμός στις πλάτες των πολιτών;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν περιορίστηκε σε θέματα απόλυσης, αλλά έσπευσε να κουνήσει το δάχτυλο και σε κατοίκους τουριστικών περιοχών, όπως η Κέρκυρα και η Σάμος, κατηγορώντας τους ότι η διστακτικότητά τους να εμβολιαστούν αποτελεί αρνητική διαφήμιση για τον τουρισμό.

«Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. 'Αλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος σε Κέρκυρα και Σάμο, όμως, σημείωσε «διαβάσαμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα, αλλά δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο τουρισμός; Τι να σου κάνει το κράτος;».

Τουλάχιστον, έστω με με μισόλογα, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι η αβεβαιότητα για τα εμβόλια οφείλεται και σε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση αναφέροντας «Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία».

Προνόμια και... διευκολύνσεις

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισήμως μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και προνόμια προς εμβολιασμένους για το φθινόπωρο, ήδη διαρρέονται ορισμένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Αυτό που εξετάζεται προς το παρόν είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, να μην είναι υπόχρεοι για self test (σ.σ. κάτι που θα βοηθήσει και στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες), αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση. Εξετάζεται, ακόμη, το ενδεχόμενο μόνο οι εμβολιασμένοι να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν παραστάσεις, συναυλίες κλπ σε εσωτερικούς χώρους.

Περί ηθικής και... βιοηθικής, πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν χθες ξεκάθαρος στη Βουλή, δηλώνοντας ότι ζήτησε γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, όμως η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις με «σαφή προτεραιότητα τη δημόσια υγεία».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: