Η Νέα Δημοκρατίασυνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπη με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε ως αντιπολίτευση, αλλά εφαρμόζει ως κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα την καταδικάζει, με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίαςστο Euro.
Ο...πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης καλείται να συνυπολογίσει τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το άγχος επανεκλογής των “μακεδονομάχων” βουλευτών της βορείου Ελλάδας, που έτρεχαν στα συλλαλητήρια, καθώς και την “απειλή” του Κυριάκου Βελόπουλου εκ δεξιών.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προ 20ημέρου δείπνησε με τον κ. Καραμανλή μετά των συζύγων τους. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στην οικία του πρωθυπουργού στο Λυκαβηττό και το μενού φέρεται να περιελάμβανε τόσο το ζήτημα των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κύρωση των οποίων εκκρεμεί, όσο και τα ελληνοτουρκικά.
Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να είναι πως η Αθήνα δεν έχει λόγο να επισπεύδει, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να αποδείξει τη συνέπεια της και να εφαρμόσει καταρχάς τα συμφωνηθέντα στις Πρέσπες. Και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας, εάν και όταν έρθουν.
Βέβαια τα περίφημα μνημόνια ήταν ούτως ή άλλως επί της ουσίας παγωμένα. Και ο κ. Σαμαράς είχε διαμηνύσει ότι δεν θα τα ψηφίσει. Ο Μεσσήνιος, που θέλει να εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα της “πατριωτικής ΝΔ” και να αποτελεί διακριτό πόλο, έστω και χωρίς επίσημο ρόλο, έχει εκφράσει τη διαφωνία του γενικότερα με την εξωτερική πολιτική και όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και δη και με την προσφυγή στη Χάγη.
Ενώ ο κ. Καραμανλής έχει απαντήσει στον Κώστα Σημίτη με αφορμή το Ελσίνκι και μεμηνύματα πολλαπλών αναγνώσεων για τα όρια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Σημειωτέον πάντως ότι προφανώς ο κ. Ζάεφ θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία άλλωστε αποτελεί δικό του δημιούργημα και του Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και καλεί την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του να αλλάξει την ονομασία της, δεδομένου ότι έχει λάβει και κρατική χρηματοδότηση. Σημειωτέον επίσης ότι ο ίδιος ο κ.Ζάεφ είχε κινηθεί στα όρια της συμφωνίας των Πρεσπών όταν έκανε λόγο για “μακεδονική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου”, δεδομένου ότι προβλέπεται μακεδονική γλώσσα και εθνική ταυτότητα. Αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γείτονος είχε παραβιάσει τη συμφωνία δηλώνοντας το όνομα “Μακεδονία” και τη συντομογραφία MKD.
Για αυτό και η ΝΔ αφενός επιμένει ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προβληματική, ιδίως με την πρόβλεψη για μακεδονική γλώσσα και εθνική ταυτότητα, αλλά αφετέρου ζητά την εφαρμογή της από τη γειτονική χώρα. Το γεγονός ότι ο Ζάεφ, που έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές του εσωτερικές πιέσεις, επικαλείται ως επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ότι πλέον “είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πριν ειμασταν Μακεδονία μόνο στο εσωτερικό”, δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση βέβαια για τη ΝΔ.
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την καραμανλική λογική. Δεν θα βιαστεί να φέρει μέσα στον Ιούλιο, όπως κάποιοι εισηγούνταν, τα περίφημα μνημόνια, αλλά ούτε θα επιδιώξει σύγκρουση όπως ζητούν ορισμένοι. Επί της ουσίας, το περιεχόμενο των τριών μνημονίων ούτως ή άλλως εφαρμόζεται και του τελευταίου που αφορά την ενταξιακή πορεία της γείτονος, την οποία η Αθήνα στηρίζει. Τα Σκόπια θα κληθούν βέβαια να εφαρμόσουν τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι κεραίας. Και το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται όταν θα έρθει η ώρα όντως να συζητηθεί η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς ο κ.Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκεί θα έβαζε “φρένο” σε πολλά θέματα...
Βικυ Σαμαρά (news247.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.