27.6.21

Ξένη «παρέμβαση» στις γερμανικές εκλογές...



... φοβάται ο Σόιμπλε...
Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απόπειρες παρέμβασης στις γερμανικές εκλογές από το εξωτερικό, εξέφρασε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Μιλώντας στο... γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA και αναφερόμενος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον «κίνδυνο» αυτόν ως «σχετικά μεγάλο», προειδοποιώντας ότι ξένα ΜΜΕ μπορούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

«Γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει με ψεύτικες ειδήσεις... Διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος προπαγάνδας» στον οποίο δεν είναι σαφές ποιος είναι πίσω από τις επιθέσεις, είπε ο Σόιμπλε για να προσθέσει ότι ακόμα κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, οι «συνηθισμένοι ύποπτοι» θα αρνούνταν ότι εκείνοι είναι οι δράστες. 

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού –αν και είναι καλά ενσωματωμένο στη γερμανική κοινωνία– λαμβάνει πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρθηκε στο Russia Today –που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο–, υποστηρίζοντας πως «προφανώς δεν είναι ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που αγγίζει τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου».

Σημείωσε επίσης ότι «η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε χώρες όπως η Ρωσία ή η Τουρκία επηρεάζει επίσης τους ψηφοφόρους στη Γερμανία», τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο για τη Γερμανία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως κοινωνία. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξουν ρωσόφωνοι ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να προειδοποιούν για τους κινδύνους χειραγώγησης και προπαγάνδας.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου θα καθορίσει τον διάδοχο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σχεδιάζει να παραιτηθεί έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: