Η σημερινή πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και των συνδικάτων ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων ενός και πλέον αιώνα, θα κρίνει πολλά.
Η καθολική και γενική απεργία ενάντια στο... εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να οδηγήσει στις κεντρικές πλατείες σε 70 πόλεις της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Με ένα πρώτο στόχο: να πετύχουν την ακύρωση και την απόσυρσή του.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το νομοσχέδιο - έκτρωμα γίνει νόμος με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σήμερα και τις επόμενες μέρες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η τύχη της ίδιας της κυβέρνησης. Θα αποδειχθεί αν αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει “βραδυφλεγή” βόμβα που θα ανατρέψει μια πλειοψηφία που μέσα στην πανδημία επιχειρεί να επιβάλει και να νομιμοποιήσει την “εργασιακή ζούγκλα”, παρά την ομόθυμη αντίθεση των εργαζομένων, της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Και αυτό καθώς το νομοσχέδιο δεν συναντά μόνο την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων, αλλά καταδικάζεται ευθέως και από μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΒΕΕ, που εκπροσωπεί επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, σημειώνει, στο υπόμνημα που κατέθεσε, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίαςκαι την επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε δραστηριότητες και κλάδους “δύνανται να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όταν μάλιστα η χώρα μας διατηρεί ένα ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό ανεργίας”.
Ανατροπή τώρα!
Το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί, ενώ την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένες απεργιακές συγκεντρώσεις στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο. Το ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.00 στα Προπύλαια.
“Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Ανατρέπεται. Ή το πετάμε εμείς οι εργαζόμενοι στα σκουπίδια ή καθόμαστε να δουλεύουμε και να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι της εργοδοσίας”, διαμηνύουν με αποφασιστικότητα συνδικαλιστικά στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκτιμώντας ότι οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα θα είναι αντίστοιχες των μεγάλων αγώνων που έδωσαν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία ενάντια στα Μνημόνια των δανειστών την περίοδο 2010 - 2014.
“Η κατάργηση του οκταώρου και η επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του οκταώρου στη χώρα μας”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
Πρόκειται για “νομοσχέδιο - έκτρωμα, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε ζώνη φθηνής εργασίας και άγριας εκμετάλλευσης”, τονίζει το ΕΚΑ.
Χαριστική βολή στα συνδικάτα
«Το νομοσχέδιο καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων”, σημειώνει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, υπογραμμίζοντας κυρίως τα μέτρα που δίνουν “χαριστική βολή” στην απεργία και τη λειτουργία των συνδικάτων:
“ Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3% Ταυτόχρονα παραπέμπουν στον ΟΜΕΔ τις απεργίες του ιδιωτικού τομέα και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει η απεργία αναστέλλεται!
Τέλος, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο διαλύεται το ΣΕΠΕ, καθώς απομακρύνεται από την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε "δήθεν" Ανεξάρτητη Αρχή.
Δύο εξέδρες;
Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, η ΓΣΕΕ θα “στήσει” δεύτερη εξέδρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, επιδιώκοντας ουσιαστικά να υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο!
Αυτό το μεταφέρουμε με μια σχετική επιφύλαξη, αλλά προκύπτει και από το γεγονός ότι μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία της Συνομοσπονδίας με τη άλλη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, την ΑΔΕΔΥ, αλλά και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.
Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της Αριστεράς ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ σημειώνει ότι αν αυτό συμβεί, “ναρκοθετεί την ενότητα και τη συμπόρευση των δυνάμεων του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και διασπά το μέτωπο που όλοι οφείλουμε να οικοδομήσουμε”. Ακόμα συμπληρώνει, απευθυνόμενη κυρίως στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ:
“Προκειμένου να μη δώσουμε αφορμή για ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια από τα καλοταϊσμένα συστημικά Μέσα 'Ενημέρωσης' και κυρίως και πάνω από όλα για να μην πληγώσουμε και απογοητεύσουμε τους εργαζομένους, σας καλούμε να αφήσετε στην άκρη τις όποιες διαφορές και αμέσως να έρθετε σε συνεννόηση με την τριτοβάθμια οργάνωση του δημοσίου τομέα -ΑΔΕΔΥ- προκειμένου αύριο να μην υπάρχει το απαράδεκτο και διχαστικό φαινόμενο των δύο διαφορετικών εξεδρών, των δύο διαφορετικών συγκεντρώσεων"...
Ανδρέας Πετρόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου