10.6.21

Οι δέκα ημέρες που θα κρίνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...



Τις επόμενες δέκα ημέρες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο να φτάνουν ήδη στην κορύφωσή τους.

Οι Βρυξέλλες, μάλιστα, αλλά και η Γενεύη, θα... αποτελέσουν πεδίο σημαντικών διευθετήσεων για την περιοχή, που ενδεχομένως επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στην περιοχή, έστω και αν τα πρώτα αποτελέσματα καθυστερήσουν να γίνουν ορατά το άμεσο διάστημα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στις 14 Ιουνίου, η τρίτη που θα γίνει μεταξύ τους, χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξή της, ιδίως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Με την Αθήνα να θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της, αλλά και να φλερτάρει με τη θετική ατζέντα και την Άγκυρα να βάζει στο τραπέζι όλες της τις διεκδικήσεις, καθίσταται φανερό πως όλα τα ενδεχόμενα από το τετ α τετ των δυο ανδρών είναι πιθανά. «Κλειδί» αναμένεται να αποτελέσουν τα χωρικά ύδατα, οι γεωτρήσεις, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές επιμένουν πως στο τραπέζι της συνάντησης θα τεθεί η συμφωνία για ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ώστε να εμπεδωθεί και ένα μίνιμουμ κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Το μορατόριουμ, άλλωστε, πιθανόν να διευκολύνει και την Τουρκία, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θετική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στις 24 και 25 Ιουνίου. Ένα μορατόριουμ, πάντως, δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, με τη Λευκωσία να αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας, πιθανόν και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν θα περιλαμβάνει επίσης και θέματα παραβιάσεων στο Αιγαίο, υψηλούς λεκτικούς τόνους κοκ, αλλά κυρίως τις μη μονομερείς ενέργειες έρευνας ή γεώτρησης επί των μη οριοθετημένων περιοχών, ώστε να μην ξαναβγούν πλοία στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια που θα συμφωνηθεί το μορατόριουμ. Τα αποτελέσματα της συνάντησης, πάντως, είναι σε συνάρτηση με τις γενικότερες διευθετήσεις στην περιοχή και, κυρίως, από το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τα Δύση.


ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Είναι ίσως η κρισιμότερη συνάντηση για την περιοχή μας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα. Ο αμερικάνος πρόεδρος αναμένεται να πιέσει για πλήρη εναρμόνιση της Άγκυρας με τη Δύση, αναγνωρίζοντας το ρόλο περιφερειακής δύναμης στη γειτονικής μας χώρα, αλλά και δυσκολεύοντας τον τούρκο πρόεδρο σε σειρά θεμάτων, με πρώτο τους ρωσικούς πυραύλους S-400, όπου ακόμα και αν βρεθεί «συμβιβαστική λύση» θα στριμώχνει την τουρκική ηγεσία! Από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πώς θα διαμορφωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ: Η συνάντηση των δυο προέδρων θα γίνει στις 15 Ιουνίου, την προσεχή Τρίτη, στην «ουδέτερη» Ελβετία. Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί εν πολλοίς και ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, καθώς θα δρομολογηθούν εξελίξεις προς τη μια ή τη άλλη απόφαση σε περιοχές όπως η Συρία και η Λιβύη, χώρες που δραστηριοποιείται η Άγκυρα –σε κάποιες περιπτώσεις έως …εμπροσθοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών- αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολική και την περιοχή που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.


ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ: Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα η Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη. Από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και αυτή τη φορά θα απουσιάσει η Ελλάδα, με την Αθήνα να κατηγορεί το Βερολίνο, αλλά και να αποδεικνύει την έλλειψη παρουσίας της χώρας στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη έχει εκλογές στα τέλη του έτους και στόχος είναι η αποχώρηση όλων (;) των ξένων στρατευμάτων από τη μαρτυρική αυτή χώρα, όπου η πτώση Καντάφι θα έφερνε την αραβική …άνοιξη!

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Στις 24 και 25 Ιουνίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τις ευρωτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στην ατζέντα. Μεταξύ των άλλων συζητείται η τελωνειακή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία αν δρομολογηθεί θα είναι μια μεγάλη τονωτική ένεση στην τουρκική οικονομία, που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και η προσφυγική συμφωνία, μια συμφωνία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός τους, αδιαφορώντας αν κάποιες χώρες (όπως η Ελλάδα) κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να συνδέσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις ελληνικές διεκδικήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά το πρότυπο του Ελσίνκι, όπως ζητάει ήδη –δικαίως- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από το δεκαήμερο αυτό θα κριθούν εν πολλοίς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με όλα τα ενδεχόμενα –όπως ήδη σημειώσαμε- να είναι ανοιχτά!

(Το κείμενο δημοσιεύεται και στο ΝΕΟΛΟΓΟ της Πάτρας)

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: