Υποχρεωτικός εμβολιασμός δε σημαίνει ότι ένας πολίτης δε μπορεί να... αρνηθεί να εμβολιαστεί. Στα πλαίσια της αρχής της αυτονομίας του ατόμου, αναγκαστικός εμβολιασμός, ή οποιαδήποτε αναγκαστική ιατρική πράξη, δε νοείται στη σύγχρονη ιατρική.
ου
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανάψει η συζήτηση σχετικά με το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και στις 8 Ιουνίου είχαμε και μια δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση περιμένει το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καταρχήν υποχρεωτικός εμβολιασμός δε σημαίνει ότι ένας πολίτης δε μπορεί να αρνηθεί να εμβολιαστεί. Στα πλαίσια της αρχής της αυτονομίας του ατόμου, αναγκαστικός εμβολιασμός, ή οποιαδήποτε αναγκαστική ιατρική πράξη δε νοείται στη σύγχρονη ιατρική. Υπάρχει και μια μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τις λεπτομέρειες που ορίζουν τι σημαίνει συναίνεση, πως πρέπει να εξηγήσει ένας γιατρός σε έναν ασθενή τα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους κλπ. Η χρήση του όρου υποχρεωτικός εμβολιασμός (mandatory vaccination), κυρίως αναφέρεται στις καταστάσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ζητηθεί ο εμβολιασμός. Μία γιατρός που βλέπει καθημερινά ασθενείς, οφείλει ή όχι να είναι εμβολιασμένη; Ένας ταμίας σούπερ μάρκετ, ένας μπάρμαν, μια υπεύθυνη υποδοχής πελατών σε ένα ξενοδοχείο οφείλουν ή όχι να είναι εμβολιασμένοι;
Εδώ να πω ότι εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν εκεί που συναντιέται η δημόσια υγεία με τη βιοηθική. Πολλές φορές μας βοηθάει η επιστημονική έρευνα. Πχ. πόσες μολύνσεις είχαμε στα ελληνικά σούπερ μάρκετ από ταμίες μετά τη χρήση προστατευτικών πλεξιγκλάς και μασκών; Όπως έχω ήδη αναφέρει, σε παλαιότερα άρθρα, αν έχουμε εναλλακτική που είναι λιγότερο περιοριστική οφείλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Αν η παραπάνω μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα δε χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το αν χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι ταμίες ενός σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο που έχουν συχνή και παρατεταμένη επαφή με εργαζόμενους ή πελάτες εξαιρούνται από τον εμβολιασμό. Πολλές φορές θέλουμε επίσης να απλουστεύουμε τα πράγματα και μπορεί να πούμε ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με πελάτες σε μια επιχείρηση οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι. Αυτό μπορούμε να το πούμε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ορίσουμε και τι γίνεται σε περίπτωση άρνησης ενός μέλους της ομάδας να εμβολιαστεί, όπως και τα μέτρα επιβράβευσης που οφείλουμε να έχουμε.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Ηλία Παυλόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου