9.6.21

Στη μηχανή του χρόνου το Μετρό Θεσσαλονίκης...


Σε… χρονοταξιδιώτη έχει μετατραπεί το Μετρό Θεσσαλονίκης. Και πρέπει να ξεχάσουμε μεμιάς όσα γνωρίζαμε από αμέτρητες επίσημες δηλώσεις για το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του έργου το 2023, αφού προχθές πληροφορηθήκαμε στη Βουλή διά στόματος Λίνας Μενδώνη ότι «σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ελλοχεύει ο... κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα ώς τον Δεκέμβριο 2023»!

Τότε όμως: α) γίνεται θρύψαλα η αιτίαση πως αποσπούν τα αρχαία για… να γίνει το έργο γρήγορα (και έχουν χαθεί ήδη δύο χρόνια), β) η μόνη λύση στα οικονομικά είναι να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. μέχρι το 2023 και από εκεί και πέρα μέχρι το 2025 το έργο να γίνει με εθνικούς πόρους. Εχει λοιπόν κατατεθεί σχετικό αίτημα διολίσθησης του χρονοδιαγράμματος στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ; Υπάρχει σήμερα ένα «ρεαλιστικό» χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;

Η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού έγινε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρη Καστανίδη, και η διάρκειας 22 λεπτών συζήτηση είναι εξόχως αποκαλυπτική καθώς συμπυκνώνει την ουσία του θέματος. Ο κ. Καστανίδης μιλά από στήθους και όχι μόνο εστιάζει στον πυρήνα των αντιρρήσεων για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αλλά δείχνει στην υπουργό και ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος για τη σωτηρία των ευρημάτων. Μόνο συμπτωματικός δεν είναι ο αμήχανος τρόπος αντίδρασης της κ. Μενδώνη, που «εγκαλεί» τον κ. Καστανίδη για «αγένεια» όταν της επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι και παγίδα» να της ετοιμάζει άλλος τα κείμενα απαντήσεων, με την υπουργό να υποστηρίζει ότι γράφει τα κείμενα μόνη της.

Δεν είναι απλές οι παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ουσιαστικά της θυμίζει ευγενικά τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση για αρχαιότητες μείζονος σημασίας, όταν και οι δυο τους ήταν στελέχη της ίδιας κυβέρνησης, εκείνος ως υπουργός, άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι, και εκείνη ως γενική γραμματέας στο ίδιο υπουργείο, υπηρετώντας όμως σήμερα όχι απλώς μια άλλη, αλλά μια δεξιά κυβέρνηση. Διότι έτσι έχει και βαθύτερη ανάγνωση η κατακλείδα -εν είδει απεγνωσμένης παράκλησης- του κ. Καστανίδη «σας παρακαλώ, ξανασκεφτείτε το, μην προσπερνάτε όσα σας λέμε».

Λέει και κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον η κ. Μενδώνη ακολούθως στην απάντησή της: «Ολα αυτά τα οποία είπα και πολύ περισσότερα ετέθησαν, πλήρως τεκμηριωμένα, στο ΣτΕ και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου 2020 και έκτοτε τελούμε σε αναμονή της σχετικής απόφασης». Θα είχε πράγματι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε αν το υπουργείο ενώπιον του ΣτΕ έκανε αναφορές στο 2025 ή στο 2023.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή του ρωτά ευθέως «γιατί να θυσιαστούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου αν η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση για το Μετρό Θεσσαλονίκης ώς τον Μάρτιο του 2025;». Ο ΣΕΑ θυμίζει ότι τα υπουργεία Υποδομών, Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό «κινδυνολογούσαν -τόσο στις ανακοινώσεις τους όσο και στον φάκελο που κατέθεσαν στο ΣτΕ- ότι αν το Μετρό δεν ολοκληρωθεί ώς τον Δεκέμβριο 2023, μαζί με τον Σταθμό Βενιζέλου, η χώρα μας θα χρειαστεί να επιστρέψει ολόκληρα τα ποσά που έλαβε από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του έργου. Τώρα η υπουργός Πολιτισμού παραδέχεται ότι αυτό δεν ισχύει: σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2025 χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιστροφής της χρηματοδότησης. Για ποιον λόγο αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ώς τώρα επίσημα από την κυβέρνηση; Για ποιον λόγο δόθηκαν ψευδή στοιχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας;».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Φωκίων Δεληγιάννης, δικηγόρος και συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «από την απάντηση της υπουργού διαφαίνεται ότι αποκρύφτηκε δημόσια το στοιχείο αυτό της μετάθεσης της καταληκτικής χρονολογίας από το 2023 στο 2025. Γιατί λοιπόν στο ΣτΕ διατυπώθηκαν ψευδείς κινδυνολογικοί ισχυρισμοί περί δήθεν επιστροφής των χρημάτων το 2023 αν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε το σύνολο του έργου και με τους 13 σταθμούς;».

Ας σημειωθεί επιπλέον πως η κ. Μενδώνη υποστήριξε στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης πως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διατήρησης κατά χώραν των αρχαιοτήτων με ταυτόχρονη κατασκευή του σταθμού Μετρό Βενιζέλου, «ουδεμία μελέτη έχει υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Καμία μελέτη».

Ο ΣΕΑ απαντά πως «η Οριστική Μελέτη για την κατασκευή του Σταθμού με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων έχει κατατεθεί στην Αττικό Μετρό και στο υπουργείο Πολιτισμού, έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισής της κατά στάδιο, όπως γίνεται με τις Μελέτες αυτού του είδους, και είχε ξεκινήσει και η εφαρμογή της (στο συνημμένο αρχείο όλες οι σχετικές διοικητικές αποφάσεις, όπως είχαν σταλεί από τον ΣΕΑ στη Βουλή τον Νοέμβριο 2020). Η Μελέτη αυτή έχει παρουσιαστεί από τον ίδιο τον μελετητή κ. Π. Βέττα (ΟΤΜ ΑΤΕ) και έχει κριθεί ως επαρκής από τους σημαντικότερους εδαφοτεχνικούς των Πανεπιστημίων της χώρας, που γνωμοδότησαν εγγράφως στο Συμβούλιο της Επικρατείας»...

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: