Ακόμα και το τάιμινγκ που επελέγη από το μέγαρο Μαξίμου για να δημοσιοποιηθεί το -μέχρι πρότινος μυστικό- δείπνο Μητσοτάκη - Καραμανλή, προδίδει τη μεγάλη δυσκολία που έχει η κυβέρνηση με το θέμα της κύρωσης στη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων.
Το... δείπνο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή στο σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό μετά των συζύγων τους πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες αλλά επελέγη να διαρρεύσει στα ΜΜΕ μόλις πριν από τρεις ημέρες. Η διαρροή αυτή («Καθημερινή») πραγματοποιήθηκε από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου και δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι έγινε την ίδια μέρα ακριβώς που η κυβέρνηση -διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη- άφησε να διαφανεί ότι «παγώνει» την έλευση των τριών συμφωνιών στη Βουλή -που ήδη καθυστερούσε- με πρόσχημα μια δήλωση του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής ποδοσφαιρικής αντιπροσωπείας».
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός ήθελε η συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή να μαθευτεί, αφού πρώτα ο ίδιος θα είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του σχετικά με το πότε θα φέρει τα μνημόνια στο κοινοβούλιο, για την καθυστέρηση των οποίων μέχρι τότε η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία ήταν ο... φόρτος του νομοθετικού έργου. Και αυτό βέβαια γιατί η στάση του πρώην πρωθυπουργού πάνω στο ζήτημα είναι το ένα από τα εσωκομματικά «αγκάθια» του Κυρ. Μητσοτάκη και ασφαλώς το θέμα των συμφωνιών ήταν και το κυρίως πιάτο στο πολιτικό μενού του δείπνου.
Ηδη από τον Απρίλιο έχουμε γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής προσανατολιζόταν να απέχει από την ψηφοφορία. Βέβαια στο μέγαρο Μαξίμου πίστεψαν ότι μπορεί να άλλαζε στάση και να ψηφίσει τις συμφωνίες, αλλά αυτό τελικά διαψεύστηκε. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάει στη Βουλή να ψηφίσει, κάτι που έκανε σαφές και στο δείπνο με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα στη συνάντησή τους συζητήθηκε και το θέμα του χρόνου κύρωσης των μνημονίων και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να την πάει ακόμα πιο πίσω, με τις ίδιες πηγές να λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πίεση από τον Κ. Καραμανλή σχετικά με το θέμα αυτό.
Φυσικά το νούμερο ένα «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς και είναι αυτός που έχει δημοσίως διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όταν έρθουν στο κοινοβούλιο. Και αν τελικά επιλέξει αντί της αποχής την καταψήφιση -όπως ακούγεται-, θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλά είναι βέβαια γνωστή και η δυσφορία πολλών βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά όσων πρωταγωνιστούσαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.
Τι και αν λοιπόν ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε αυτοκριτική για την επίμαχη δήλωσή του, την οποία χαρακτήρισε «λάθος»; Οσο ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στις εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και μεταξύ της προεκλογικής προσχώρησής του στην εθνικιστική σαμαρική γραμμή και της μετεκλογικής στροφής του στο Μακεδονικό, τόσο θα προτιμάει να παραπέμπει το θέμα στις κοινοβουλευτικές καλένδες.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου