11.6.21

Το επιτελικό κράτος... εκτίθεται...


Αντίστοιχη της αναξιοκρατίας και της υποκρισίας που συνοδεύει το διαβόητο «επιτελικό» κράτος της Ν.Δ. από τη γέννησή του ήταν η επιεικώς καθυστερημένη απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στο ερώτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον διορισμό υπαλλήλου της... ΕΥΠ στην Ηπειρο στη θέση αναπληρωτή διοικητή.

Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» από τις αρχές Μαρτίου, φανερώνοντας όλες τις πτυχές του και κυρίως το γεγονός ότι ο διορισμός αυτός ήταν παράνομος, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος δεν είχε συμπληρώσει την πενταετία πολιτογράφησής του ως Ελληνα πολίτη όπως όριζε η σχετική προκήρυξη («Κρούσμα... αριστείας και στην ΕΥΠ», «Εφ.Συν.» 6.3.2021).

Το επιτελικό κράτος... δέησε να απαντήσει σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να εκτεθεί και επισήμως και μάλιστα ανεπανόρθωτα, καθώς τα όσα υποστηρίζει μόνο στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια δεν παραπέμπουν. Και εξηγούμαστε:

Τι απαντά ο υπογράφων Γ. Γεραπετρίτης; Ενώ επιβεβαιώνει πως στη σχετική προκήρυξη προβλέπονταν και η 5ετής κτήση της ελληνικής ιθαγένειας σε πολιτογραφημένους και η πιστοποίηση του χρόνου κτήσης της μαζί με το πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α’, αναφέρει πως υπάρχει το Ν.Δ. 3832/1958 που επιτρέπει τον «διορισμό Βορειοηπειρωτών άνευ προσαγωγής πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας» και πως «η ως άνω διάταξη αναφέρεται και στο προοίμιο της απόφασης διορισμού πλήρωσης των εκατόν είκοσι θέσεων (120) κενών οργανικών θέσεων της ως άνω προκήρυξης».

Με περίσσιο θράσος το επιτελικό κράτος λέει πως με την απόφαση διορισμού άλλαξαν τα κριτήρια της προκήρυξης και αποφάσισαν πως εφαρμόζουν άλλα κριτήρια και ειδικότερα πως, αντί για πέντε χρόνια κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας και πιστοποιητικό στρατολογίας κ.ο.κ., αυτοί θα προσλαμβάνουν άτομα χωρίς καν ιθαγένεια, επικαλούμενοι Ν.Δ. που δεν αναφέρεται πουθενά στην προκήρυξη.

Αντιθέτως, σε αντίστοιχη προκήρυξη της ΕΥΠ με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2019 και ειδικότερα στη σελίδα 4 αυτής, φαίνεται ολοκάθαρα η σημείωση που προβλέπεται για τους Βορειοηπειρώτες και λοιπούς ομογενείς, όσον αφορά το δικαίωμα συμμετοχής τους σ’ αυτήν. Κάτι που στην προκήρυξη του 2008 απουσίαζε.

Πέραν όμως αυτού του προβληματικού στοιχείου, ο κ. υπουργός αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του θέματος. Πώς δηλαδή ένας υπάλληλος με τον βαθμό του εν λόγω υποσκέλισε άλλους υπαλλήλους της υπηρεσίας με μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτόν και «διορίστηκε» αναπληρωτής διοικητής του κλιμακίου Ηπείρου από τις αρχές του χρόνου. Αλήθεια, προβλέπεται η θέση «αναπληρωτής διοικητής» στο εσωτερικό οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πληροφοριών; Οι δικές μας πληροφορίες λένε όχι. Τι έχει να πει επ’ αυτού ο κ. Γεραπετρίτης;

Ωστόσο ακόμα και στην παράθεση των τυπικών προσόντων που επικαλείται ο κ. Γεραπετρίτης για τον «εκλεκτό» της κυβέρνησης δεν υπάρχει ουδεμία συγκεκριμένη αναφορά στις Πράξεις Ισοτιμίας των τίτλων του, γεγονός που αν μη τι άλλο προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Η απάντηση συνεχίζει με την επιβεβαίωση αλβανικών δημοσιευμάτων -υπενθυμίζεται ότι ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας έχουν δημοσιοποιήσει το όνομα του εν λόγω υπαλλήλου- πως το 2013 υπηρέτησε «σε ιδιαίτερες ευαίσθητες θέσεις της ΕΥΠ […] και σε θέση εξωτερικού» (!)...

Δημήτρης Τερζής 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: