Ακόμα κι όταν ο καθ΄ύλην αρμόδιος των έργων, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μανόλης Κορρές έχει δηλώσει δημοσίως ότι οι διαδρομές δεν έγιναν για να «εξυπηρετήσουν ειδικά τα ΑμεΑ» η κα Μενδώνη συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους ανάπηρους συμπολίτες μας ως επιχείρημα παντός καιρού.
«Κατ’ αρχήν πρέπει... να αντιληφθείτε ότι οι εργασίες για τη διαμόρφωση των διαδρομών στην Ακρόπολη για Άτομα με ειδικές Ανάγκες και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και η τοποθέτηση του ανελκυστήρα πλαγιάς θεωρούνται έργα μικρής κλίμακας.
Και προφανώς αγνοείτε ότι στη Δήλωση Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας (statement of universal value), που υπέβαλε, το 2013, η χώρα μας στην UNESCO για την Ακρόπολη, και η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιλαμβάνονται οι εργασίες που έγιναν και γίνονται, και μάλιστα με σαφή αναφορά στα έργα προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα. Μεταφράζω τη δήλωση: “Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, στις διαδρομές και τις εξυπηρετήσεις των επισκεπτών, ειδικά των εμποδιζόμενων ατόμων».
Αυτή ήταν η ουσία της απάντησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδωνη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή και Τομεάρχη Πολιτισμού του Σύριζα Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα: «Τήρηση των δεσμεύσεων προς την UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την πρόσφατη "ανάπλαση" της Ακρόπολης».
Η υπουργός απέδωσε δηλαδή για μία ακόμα φορά το έργο της διαμόρφωσης των (τσιμεντένιων) διαδρομών στην Ακρόπολη στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των Ατόμων Με ειδικές Ανάγκες και ως εκ τούτου σε «έργο μικρής κλίμακας» που δεν αντιβαίνει σε όσα ορίζει το άρθρο 172 των Επιχειρησιακών Οδηγιών της UNESCO: «Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει σύσταση προς τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν την UNESCO για την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν μεγάλης κλίμακας εργασίες και κατασκευές σε ένα χώρο ή μνημείο που προστατεύεται από τη Σύμβαση και μπορεί να έχουν επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του».
Η Υπουργός επικαλούνταν άλλωστε εξαρχής τα ΑμεΑ. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες με τα έργα χάραξης διαδρομών στην Ακρόπολη προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων, έστελνε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας».
Το ίδιο συνέχισε να υποστηρίζει και όταν το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του Σύριζα, αντιπροσωπεία του οποίου είχε πραγματοποιήσει αυτοψία κατήγγειλε «Επικοινωνιακό παιχνίδι με τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη. Παραμένει μη προσβάσιμη για τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα», απαριθμώντας λεπτομερειακά σειρά αβλεψιών και προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη την αυτόνομη πρόσβαση των αναπήρων στο μνημείο.
Το ίδιο συνέχισε να επαναλαμβάνει και όταν έλαβε την επιστολή της Εθνικής πλέον Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εκπρόσωποι της οποίας διενήργησαν επίσης αυτοψία και κατέληξαν σε συμπεράσματα αβλεψιών τα οποία δεν απείχαν καθόλου πολύ από τα συμπεράσματα του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του Σύριζα.
Το ίδιο συνέχισε να επαναλαμβάνει ακόμα κι όταν ο καθ΄ύλην αρμόδιος των έργων, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μανόλης Κορρές σε διάλεξη που έδωσε στις 8 Απριλίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής σειράς «Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής», δήλωσε αυτολεξεί: «Οφείλω μια διευκρίνιση για τις διαδρομές ΑμεΑ. Μάλλον αυτό δεν έγινε για να εξυπηρετήσει ειδικά τα ΑμεΑ. Με το τεράστιο πλάτος που έχει έγινε για να αποκατασταθεί η κανονική μορφή και αυτού του μνημείου στην Ακρόπολη».
Το ίδιο συνεχίζει να λέει η Υπουργός όταν η συντριπτική πλειονότητα των ξένων ΜΜΕ μετά την ξενάγηση των ξένων ανταποκριτών στα έργα, δημοσίευσαν από επιφυλακτικά μέχρι αρνητικά ρεπορτάζ.
Το ίδιο συνεχίζει να λέει και τώρα που δημοσιοποιήθηκε η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς -World Heritage Watch με έδρα το Βερολίνο- περιλαμβάνοντας την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι. Η Αναφορά τέθηκε υπόψη της UNESCO και των διεθνών φορέων για τη διάσωση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς IUCN, ICOMOS και ICCROM, με αίτημα να εξετάσουν τις πληροφορίες κατά την προετοιμασία αποφάσεων για περαιτέρω προστασία των σημαντικών μνημείων της ανθρωπότητας.
Η εσωτερικής κατανάλωσης επικοινωνιακή διαχείριση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει εσωτερικά. Κάποιοι να πειστούν πώς πράγματι οι διάδρομοι έγιναν για τα ΑμεΑ-κι ας λέει ο εμπνευστής τους κος Κορρές ότι μάλλον δεν έγιναν γι αυτά. Κάποιοι άλλοι να πειστούν πώς πράγματι ο Σύριζα προσπαθεί με fake news να αμαυρώσει το σημαντικό έργο παρεμβάσεων επί Υπουργίας Λίνας Μενδώνη στην Ακρόπολη. Τους ξένους αρμόδιους φορείς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και την UNESCO πώς θα τους πείσει; Αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων της στους ξένους ανταποκριτές, εκεί δεν έχει και τόσο μεγάλη πειθώ.
Και κάτι ακόμα: η σημερινή αποστολή στα δημοσιογραφικά γραφεία της απάντησής της κας Μενδώνη προς την κα Αναγνωστοπούλου συνοδευόταν από σειρά φωτογραφιών της Ακρόπολης «πριν» και «μετά» τις παρεμβάσεις. Σ’ αυτά τα τελευταία στιγμιότυπα του «μετά», αν και διακρίνονται πολλοί επισκέπτες, ούτε ένας δεν είναι με αναπηρικό αμαξίδιο.
Ναταλί Χατζηαντωνίου
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου