Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε χθες το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τα περιφερειακά θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη. Στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε, σύμφωνα με... πληροφορίες, στην ανάγκη να προστατεύσει το ΝΑΤΟ τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται και στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με την Ε.Ε.
Η σύνοδος θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς στο περιθώριό της έχουν προγραμματιστεί οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις Μπάιντεν - Ερντογάν και Μητσοτάκη - Ερντογάν, ενώ δέκα μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πάλι στην κορυφή της ατζέντας.
Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα η ατζέντα των θεμάτων οικονομικής διπλωματίας εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό, με την προώθηση 7 προγραμμάτων από τα 25 συνολικά που συζητήθηκαν στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και Σ. Ονάλ.
Σε συνέντευξη στο Mega ο Κ. Φραγκογιάννης δήλωσε ότι προγραμματίζονται άλλες δύο συναντήσεις μέσα στον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες και θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης: «Βοηθάει πάρα πολύ να παίρνεις τα μικρά θέματα που μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και να δώσεις λύση και αυτό είναι προς όφελος της αντιμετώπισής τους. Ταυτόχρονα να δημιουργείς ένα περιβάλλον, έναν χώρο μέσα στον οποίο να μπορεί να ανθήσει η διπλωματία σε ό,τι αφορά και τα πιο σημαντικά θέματα».
Στη βαριά ατζέντα επανέρχεται το θέμα της Λιβύης, καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε νέα διάσκεψη για τη χώρα στις 23 Ιουνίου, μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Στη διάσκεψη, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσκλήθηκαν τα συμμετέχοντα κράτη και οι οργανισμοί της διάσκεψης του Βερολίνου και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Στο επίκεντρο θα είναι «η προετοιμασία των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε με την κατάπαυση του πυρός. Εκτός αυτού θα υπάρξουν βήματα για την ενοποίηση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας».
Στην πρώτη διάσκεψη του Βερολίνου συμμετείχαν 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ενωση. Η Αθήνα είχε εκφράσει δυσφορία για την εξαίρεση, ενώ η Τυνησία, που προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή, απάντησε αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Ετσι στα συμπεράσματα έγινε αναφορά για τη δυνητική συμμετοχή και άλλων χωρών ή και οργανώσεων στη διαδικασία του Βερολίνου.
Περιμένει ενημέρωση η Αθήνα
Η ανακοίνωση όμως του γερμανικού ΥΠΕΞ αυτή τη φορά δεν έχει αναλυτικό κατάλογο των χωρών και η σχετική διατύπωση παραπέμπει στην προηγούμενη σύνθεση. Η αναγγελία πάντως γίνεται αυτή τη φορά τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη, ενώ την προηγούμενη φορά είχε ανακοινωθεί μόλις πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της.
Η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο ενημέρωση για τη νέα διάσκεψη και παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τις άλλες γειτονικές χώρες που συμμετείχαν στην πρώτη διάσκεψη. Σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μ. Ροτ, για συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη για διμερή ζητήματα, στα οποία περιλαμβάνεται όπως έγινε γνωστό η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου