Δεν ήταν αύξηση, ήταν «άσκηση» η δραματική μεγέθυνση των αντικειμενικών αξιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στους μητροπολιτικούς δήμους, επανέλαβε και σήμερα μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Και μπορεί για τον... ΕΝΦΙΑ να χρησιμοποίησε και πάλι το «θα δούμε τον Νοέμβριο» τους συντελεστές, αλλά για όλους τους άλλους φόρους που συμπαρασύρουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές, παραδέχθηκε εμμέσως ότι δίνει στους πολίτες λιγότερο από ένα χρόνο προθεσμία για να κάνουν «τους υπολογισμούς τους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί η μείωση συντελεστών να αναιρέσει μία πολύ μεγάλη αύξηση αντικειμενικών, όπως το +95% στο κέντρο της ΑΘήνας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η τροποποίηση των συντελεστών θα γίνει «με βάση το τι θα προκύψει τον Νοέμβριο», αλλά αντί να απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση, προτίμησε να κοιτάξει την δική του τσέπη ως υπουργός Οικονομικών. «Αν π.χ. υπάρχει αύξηξη ΕΝΦΙΑ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, εμείς θα την απομειώσουμε ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό ... δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ», όπως είπε. Παρουσίασε μάλιστα και το επιχείρημα ότι καθώς ο συντελεστής αυτός «έχει δύο "άκρα" αντικειμενικών αξιών, μπορεί να αυξηθεί η αντικειμενική και ο ΕΝΦΙΑ να μην μεταβληθεί καθώς παρέμεινε εντός της περιμέτρου», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το ίδιο ισχύει και για τις μειώσεις.
Για τον τρόπο πληρωμής, προχώρησε ακόμη παραπέρα από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, θέτοντας ως πιθανό όριο δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 ακόμη και τις 12, αντί των 10 που θεωρείται μάλλον δεδομένη. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα γίνει σε «περισσότερες δόσεις, πολύ περισσότερες από τις έξι που υπάρχουν σήμερα ... θα μπορούσαν να γίνουν δέκα, θα μπορούσαν να γίνουν και οριακά περισσότερες. Οι δύο επόμενοι μήνες του κάθε έτους δημοσιονομικά μετρούν στην προηγούμενη χρονιά. Θα μπορούσαν να φτάσουν» μέχρι τις 12, όπως είπε.
Η πιο ωμή παραδοχή ωστόσο, ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με άλλους φόρους που σχετίζονται με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων, τα δημοτικά τέλη, τον ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητου κτλ.
Εκεί, «δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό, θα συνεχίσουν να έχουν συσχέτιση με τις αντικειμενικές αξίες. Αλλά επειδή η άσκηση δεν θα εφαρμοστεί από φέτος αλλά από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του», είπε ο κ. Σταΐκούρας, εμμέσως παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο μεθοδεύουν ένα κύμα συναλλαγών αυτού του είδους το 2021, στην προσπάθειά τους να επιδείξουν κάποια «ανάπτυξη» ειδικά μετά τα αρνητικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου φέτος. «Ξέρουμε ότι πάρα πολλοί που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν υλοποιήσει ήδη», κατά τον ίδιο, πριν την εφαρμογή των νέων τιμών το 2022...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου