Την ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που αρνήθηκαν τη δωρεάν είσοδο σε σχολείο με προσφυγόπουλα «επειδή δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες» καταγγέλλει συνοδός εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Φ.Μ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), το περιστατικό συνέβη... την Παρασκευή κατά τη διάρκεια πρωινής επίσκεψης στο μουσείο.
Μπορεί μία ημέρα πριν να είχε προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ σχολείου και υπευθύνων του μουσείου για την επίσκεψη, γνωστοποιώντας τους πως επρόκειτο για προσφυγόπουλα μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί έφεραν μαζί τους το απαραίτητο έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή, ωστόσο οι 8 μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου που συνεχίζουν θερινά γλωσσικά μαθήματα και οι δύο συνοδοί τους εκπαιδευτικοί δεν απέφυγαν τη δυσάρεστη έκπληξη κατά την έλευσή τους στο γκισέ του μουσείου.
Οπως αναφέρει η Φ.Μ., αν και είχαν διαβεβαιώσει ότι η είσοδος για τους μαθητές θα είναι δωρεάν, στο μουσείο οι υπεύθυνοι επέμειναν ότι τα παιδιά θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο με το πρόσχημα πως δεν πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες.
Σύμφωνα με τη Φ.Μ. ακολούθησε μια σειρά από προσβλητικές και προκατειλημμένες ερωτήσεις όταν ενημέρωσε τον υπάλληλο πως πρόκειται για προσφυγάκια -στην πλειονότητα ασυνόδευτα ανήλικα- που ζουν στην Ελλάδα με προγράμματα φιλοξενίας και φοιτούν στο σχολείο, ενώ οι υπάλληλοι επέμεναν να μάθουν αν τα παιδιά «έχουν χαρτιά» και τις χώρες καταγωγής τους. Οταν τους εξήγησε ότι δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν φέρουν χαρτιά μαζί τους, ανέβηκαν οι τόνοι από την υπεύθυνη του μουσείου ενώ χωρίς περαιτέρω συνεννόηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να εξακριβωθεί και να επιλυθεί το ζήτημα, τους παρέπεμψαν σε μια δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία για κάποια μελλοντική επίσκεψη, αφού τα παιδιά «δεν μπορούν να μπουν τζάμπα χωρίς χαρτιά».
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διευθύντρια του μουσείου αλλά δεν έλαβε απάντηση. Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενημερώνει πως «στους υπαλλήλους του μουσείου δεν επιδείχθηκε κανένα παραστατικό που θα δικαιολογούσε την έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου. Δεν υπήρξε έγκυρη προσυνεννόηση με το μουσείο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης» και πως «η ελεύθερη είσοδος επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για όλα τα δημόσια μουσεία της χώρας».
Το «ισχύον νομικό πλαίσιο» αφορά νόμο του 2019, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο «το οποίο δικαιούνται να καταβάλλουν τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ε.Ε χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». Είναι νόμος που έχει σταθεί και στο παρελθόν εμπόδιο για πρόσβαση μαθητών προσφύγων σε εκπαιδευτική μουσειακή επίσκεψη («Ζήτησαν εισιτήριο από πρόσφυγες μαθητές στην Ακρόπολη», «Εφ.Συν.», 11.12.2019).
Τον κίνδυνο κανονικοποίησης και άλλο του κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας έθιξε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση, συμπληρώνοντας: «Κυρία Μενδώνη, κυρία Κεραμέως, ειδικά εσείς, ακούτε και βλέπετε τον ρατσισμό που γλιστρά ύπουλα στην κοινωνία; Ή σας βολεύει η ρητορική γύρω από την απειλητική παρουσία του «άλλου», του «ξένου» και «ανεπιθύμητου»;»…
Εύα Παπαδοπούλου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου