Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία –του στελέχους του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία και επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο– και η ανησυχία που προκαλεί σε γειτονικές χώρες λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας για το ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος επιδημίας της... Covid-19, ήταν το κυρίαρχο θέμα της χτεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ιδιαίτερα ότι η ένταση ενός τέταρτου κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.
Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική», επεσήμανε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κα Θεοδωρίδου.
Αναμενόμενη η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα
«Το ινδικό στέλεχος δεν απασχολεί επί του παρόντος τη χώρα μας, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η επαγρύπνηση και με ανοιχτά τα σύνορα και με τον τουρισμό είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε και την επίσκεψη της μετάλλαξης αυτής στη χώρα μας.
Πάντως, τα δεδομένα είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες ή ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι.
Υπάρχει ένας αριθμός εμβολιασμένων και με δύο δόσεις εμβολίων που μπορεί να περάσει ήπια τη νόσηση. Και ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτές οι περιπτώσεις να διερευνώνται και για το στέλεχος του ιού με το οποίο έχουν μολυνθεί.
Υπάρχει άλλωστε το Κέντρο της Γονιδιωματικής, το οποίο ελέγχει ακριβώς τη γενετική αλληλουχία αυτών των στελεχών», εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Να μην εφησυχάζουν όσοι έκαναν μία δόση του εμβολίου
«Πάντως, νομίζω ότι θα βοηθήσουν και τα μέσα, διαχέοντας την προτροπή αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση να μην επαναπαύονται, να μην εφησυχάζουν ότι είναι προστατευμένοι. Και να κάνουν τη δεύτερη δόση.
Νομίζω σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να υπάρχει και αυτή η σκέψη, ότι κάναμε τη μία δόση και είμαστε προστατευμένοι. Ένα ποσοστό μικρό ανοσίας το έχουν, αλλά δε φτάνει. Θέλουμε και τις δυο δόσεις, αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.
Βασιλακόπουλος: Γιατί επικράτησε στη Βρετανία το “Δέλτα“
Το libre ρώτησε τον Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, για τους λόγους που ευνόησαν στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία και τα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική.
«Οι πληροφορίες από το Public Health England αναφέρουν ότι, μάλλον, είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα από το βρετανικό στέλεχος, το οποίο είναι, επίσης, πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο. Το στέλεχος Δ έχει ένα ιδιαίτερο συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα που το κάνει πιο μεταδοτικό, έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού στα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου, μάλλον οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες αλλά ελαφρύτερης μορφής. Δηλαδή, θα εισαχθούν, μεν, περισσότερα περιστατικά στο νοσοκομείο αλλά η νόσος τους θα είναι ελαφρύτερη. Δεν προβλέπεται να αυξήσει τη θνητότητα. Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο».
–Ποια η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Δ;
«Μετά τις 2 δόσεις, το μεν εμβόλιο της Pfizer έχει 96% αποτελεσματικότητα, της AstraZeneca 92% αποτελεσματικότητα, όπως αναφέρουν τα δεδομένα από το Public Health England. Αλλά, μετά την 1η δόση είναι μόνο 33% αποτελεσματικά και τα δύο και εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία: επειδή, ακριβώς, ακολούθησαν τη συγκεκριμένη εμβολιαστική τακτική, του εμβολιασμού περισσότερων πολιτών με μία δόση. Σε κάποιες περιοχές, όπου οι περισσότεροι πολίτες είχαν εμβολιαστεί με τη μία δόση, μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα, αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτό που προτείνουν οι Βρετανοί για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πολύ μεγάλη επιτάχυνση του εμβολιασμού και με τη 2η δόση, ιδίως στις περιοχές όπου υπάρχει το πρόβλημα».
–Δηλαδή, η εμβολιαστική πολιτική των Βρετανών κρίνεται μακροπρόθεσμα αναποτελεσματική;
«Όχι, όταν έλαβαν την απόφαση του εμβολιασμού του πληθυσμού με μία δόση, κατάφεραν και αντιμετώπισαν επιτυχώς την επιδημία, καθώς στη Βρετανία ήταν μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Τώρα, που βλέπουν ότι προέκυψε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλάζουν τη στρατηγική τους. Αυτό είναι ένας ευέλικτος και σωστός σχεδιασμός που προσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, σε κάθε φάση. Δε σημαίνει πως ό,τι ίσχυε πριν 5 μήνες θα πρέπει να ισχύει και σήμερα.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένη: φαίνεται πως το στέλεχος Δ έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε νεαρότερες ηλικίες και οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες των παιδιών. Μελετάται το θέμα και τονίζεται η μεγάλη σημασία και του εμβολιασμού των παιδιών έναντι της Covid-19, καθώς η πρόβλεψη είναι ότι θα κυριαρχήσει το στέλεχος Δ, στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος…
Ρούλα Σκουρογιάννη
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου