27.6.21

Ποδόσφαιρο για τις γυναίκες με τα χιτζάμπ...



Ήταν το 2014, όταν η FIFA αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της μαντήλας σε γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και ασπάζονται το Ισλάμ. Το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 2012, όταν  ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ-Χουσεΐν της Ιορδανίας, που ήταν αντιπρόεδρος της FIFA στην Ασία, είχε ασκήσει πιέσεις για... τη μαντήλα σε επίσημα ματς, ώστε να ενθαρρύνει τη διάδοση του αθλήματος στον ισλαμικό κόσμο. Ακόμα και άνθρωποι που εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους για το θέμα, όπως ο Μισέλ ντ' Ουγκ, επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της FIFA, είχε ανάψει το «πράσινο φως» για τους αγώνες με χιτζάμπ, όταν αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για σωματική βλάβη. 

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) υιοθέτησε τον όρο «κάλυμμα του κεφαλιού» προκειμένου να αποφύγει θρησκευτικές ή πολιτιστικές αναφορές, καθώς υπήρχε ζήτημα με τις λέξεις «χιτζάμπ» αλλά και «τουρμπάνι», οι οποίες θεωρούνται πως ενθαρρύνουν τις διακρίσεις. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ακολούθησε τη FIFA. Απαγόρευσε τις μαντήλες στις Μουσουλμάνες παίκτριες, επικαλούμενη την αρχής της ανεξιθρησκίας, η οποία την οδήγησε στο να μην δέχεται οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο. Το 2011, άλλωστε, η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα εκτός του σπιτιού τους. O νέος νόμος που βρίσκεται υπό εξέταση και έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, θέλει όλες τις γυναίκες κάτω των 18 να μην επιτρέπεται να φορούν μαντήλες σε δημόσιους χώρους. Για τα περίπου 5.7 εκατομμύρια Μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία, ισοδυναμεί με στίγμα.

Παγιδευμένη

Για κάποιους η μαντήλα αποτελεί σύμβολο καταπίεσης, για άλλους ωστόσο είναι στοιχείο της πολιτισμικής τους παράδοσης. Η Φουνέ Ντιαβαρά ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Μεγαλωμένη στη Γαλλία, ήταν 15 ετών όταν για πρώτη φορά της απαγορεύτηκε να φορέσει χιτζάμπ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήταν σε μια αναμέτρηση της ομάδας της περιοχής της, στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού. Ο διαιτητής δεν της επέτρεψε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο και της ξεκαθάρισε ότι για να αγωνιστεί, πρέπει να αποχωριστεί τη μαντίλα. Εκείνη, αρνήθηκε. «Έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις μου. Είναι κάτι που έχω επιλέξει να φοράω».

Ο διαιτητής αρνήθηκε να συμβιβαστεί κι έτσι η Φουνέ έμεινε στον πάγκο για όλο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. 

Η ίδια, μιλώντας στον Guardian, υποστήριξε: «Ήμουν παγιδευμένη ανάμεσα στο πάθος μου για το ποδόσφαιρο και σε κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μου. Ήταν σαν να προσπαθούν να μου πουν να διαλέξω ανάμεσα σε ένα από τα δύο».

Η ιδέα των "Hijabeuses"

Η Ντιαβαρά είναι πλέον 21 ετών και κάνει μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Δεν άφησε το πάθος της για το ποδόσφαιρο να σβήσει από την απαγόρευση της Γαλλικής Ομοσπονδίας και βοήθησε στην ίδρυση μιας ομάδας γυναικών, η οποία παίζει μπάλα με χιτζάμπ και αγωνίζεται για να πείσει την FFF να επιτρέπει σε όσες γυναίκες επιθυμούν, να αγωνίζονται φορώντας το ύφασμα που είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό τους. Οι "Les Hijabeuses" ιδρύθηκαν τον Μάιο του 2000, ως μέρος του οργανισμού  «Συμμαχία Πολιτών», ο οποίος μάχεται κατά των κοινωνικών αδικιών στη Γαλλία. Ν Ντιαβαρά είναι αντιπρόεδρός τους και στόχος της είναι να βοηθάει όλο και περισσότερες κοπέλες που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια θέση με εκείνη.

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θανου Σαρρή, πατήστε ΕΔΩ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: