Αναστάτωση και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση - σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον μη εμβολιασμό ατόμων κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
H ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση εξήγησε πως πλέον, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της υποχώρησης του ιικού φορτίου στη χώρα μας, είναι προτιμότερο (σ.σ. δεν υπάρχει απαγόρευση) πλέον να μη γίνονται οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, αν αλλάξουν προσεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αλλάξουν εκ νέου (!) και τα ηλικιακά όρια, αν βέβαια έχουν γλιτώσει ώς τότε τις κρίσεις άγχους οι πολίτες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όσα άτομα ηλικίας 30 – 59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca, επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.
Το πρόβλημα, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο, σχετίζεται με τους χιλιάδες πολίτες, ηλικίας έως 60 χρόνων, που περιμένουν τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του εμβολίου της δεύτερης δόσης (εκτός από όσους είχαν σοβαρές παρενέργειες στην πρώτη ή ιστορικό θρομβοπενίας), καθώς, όπως ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, δεν γνωρίζουμε «ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα» με τη χρήση δυο εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι, παρότι αρκετές χώρες όπως η Γερμανία το έχουν υιοθετήσει, δεν έχει τεκμηριωθεί («πιθανολογείται βάσιμα») ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, Moderna ή Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει.
Η Μ. Θεοδωρίδου προσπάθησε να είναι καθησυχαστική, υπογραμμίζοντας πως «είναι εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια θρόμβωσης. Είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις (σ.σ. δεύτερες δόσεις)». Εξάλλου, στη Μ. Βρετανία, οι όποιες (ελάχιστες αναλογικά) παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca (ΑΖ) είναι πολύ περισσότερες στην πρώτη και όχι στη δεύτερη δόση.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση που επίσης δεν αναφέρθηκε χθες. Αν χαθούν λόγω ακυρώσεων πολλές από τις 400.000 προγραμματισμένες δόσεις με ΑΖ, με δεδομένες τις ανάγκες των νησιών και τις καθυστερημένες παραδόσεις του εμβολίου της J&J, αναπόφευκτα θα υπάρξει σημαντική δυσκολία εμβολιαστικής κάλυψης, με συνέπεια να πάει ακόμα πιο πίσω το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, το οποίο προσδιορίστηκε εκ νέου χθες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας «μέσα στο καλοκαίρι». Φυσικά, σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν λαμβάνεται η υπόψη η απευκταία περίπτωση της επικράτησης της παραλλαγής δέλτα (ινδική), για την οποία ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε χθες πως θέλει προσοχή γιατί σε μια τέτοια περίπτωση «θα έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, από την Τετάρτη 16 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) πλην της AstraZeneca, ενώ από την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών θα κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τον Ιούνιο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.212.000 δόσεις, ενώ τον Ιούλιο η χώρα πρόκειται να παραλάβει 1.555.000 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις της Johnson & Johnson, ο Μ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 152.712 δόσεις «και περιμένουμε μία αύξηση από αυτήν».
❗️ Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 472 νέα κρούσματα (θετικότητα 2,43%), 18 θανάτους, ενώ 353 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι.
Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου