Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ομάδας σε συλλογικό επίπεδο στο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έκανε γνωστό το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την άλλη άκρη της γης.
Η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας πέτυχε κάτι που... καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καν πλησιάσει. Μια παρέα, μια οικογένεια, μια ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο μεγάλων συλλόγων για να φτάσει στον μεγάλο τελικό.
Στον τελικό το τριφύλλι βρήκε απέναντι του την μεγάλη ομάδα του Άγιαξ, με τον Κρόιφ και άλλους παικταράδες, που ήταν... ανίκητη. Στο ματς αυτό ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε, αλλά πολλές φορές έχουν πει οι πρωταγωνιστές ότι δεν φοβήθηκε. Αντίθετα, η μεγάλη ολλανδική ομάδα παρότι προηγήθηκε νωρίς δεν... ηρέμησε μέχρι να πετύχει δεύτερο γκολ.
Οι παίκτες του Πούσκας κοίταξαν κατάματα τον Άγιαξ και τον δυσκόλεψαν. Οποιαδήποτε ομάδα την εποχή εκείνη δεχόταν γκολ τόσο νωρίς από την ομαδάρα του Κρόιφ θα έχανε με μεγάλη ευκολία και με μεγάλο σκορ. Το τριφύλλι αντιστάθηκε, πάλεψε στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ, πράγμα που αναγνωρίζει όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης όσα χρόνια και αν περάσουν.
Το Γουέμπλεϊ ήταν η αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας του Παναθηναϊκού, ήταν η πρώτη μεγάλη ένεση μέχρι να περάσει όλο αυτό στο dna της ομάδας, καθώς μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μόνο το τριφύλλι έχει φτάσει ξανά τόσο κοντά. Θυμίζουμε ότι το 1996 η ομάδα του Ρότσα με τον Βαζέχα, τον Δώνη, τον Αποστολάκη και άλλους έπαιξε στα ημιτελικά με τον Άγιαξ, πήρε το διπλό στο Άμστερνταμ αλλά δεν τα κατάφερε στη ρεβάνς. Και το 1985 φυσικά βρήκε την μεγάλη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το χρονικό του τελικού
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ οι «πράσινοι» βρέθηκαν με το «καλημέρα» πίσω στο σκορ. Ο Φαν Ντάικ σκόραρε μόλις στο 5ο λεπτό και έκανε το 1-0 για τον Άγιαξ, με το έργο του Παναθηναϊκού να γίνεται πιο δύσκολο.
Ο Κρόιφ και η παρέα του είχαν το πάνω χέρι στον τελικό, με το «τριφύλλι» να παλεύει όσο μπορεί για την ισοφάριση, έχοντας στο πλευρό του χιλιάδες οπαδούς να τον υποστηρίζουν.
Η τύχη όμως του γύρισε στην πλάτη πέντε λεπτά πριν από το τέλος, όταν σε ένα γύρισμα του Χάαν η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Άνθιμου Καψή και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Τάκη Οικονομόπουλου για το 2-0.
Στο ματς αυτό το τριφύλλι έχασε σπουδαίες ευκαιρίες και η ατυχία έπαιξε ρόλο στο να μην πετύχει ένα τέρμα. Τέρμα που αν έμπαινε ίσως να άλλαζε τον ρου της ιστορίας. Ο Φέρεντς Πούσκας και οι παίκτες του έγιναν μέρος της ιστορίας. Μιας ιστορίας που εδώ και πενήντα χρόνια έχει μείνει αξέχαστη. Μια ιστορία που ακόμα και στο μέλλον μόνο ο Παναθηναϊκός μπορεί να επαναλάβει. Το γιατί αποδεικνύεται από το ότι μόνο αυτός ξαναέφτασε τόσο κοντά: Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985 και Ημιτελικά Champions League 1996.
Όλη η πορεία μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ
Α' ΓΥΡΟΣ
Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2 (16 Σεπτεμβρίου 1970)
Ντι Τζένοβα (11') - Αντωνιάδης (6'), Ελευθεράκης (35')
Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0 (30 Σεπτεμβρίου 1970)
Ελευθεράκης (17'), Αντωνιάδης (26', 29', 37' 58')
Β' ΓΥΡΟΣ
Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0 (21 Οκτωβρίου 1970)
Δομάζος (3'), Αντωνιάδης (55'), Δεληγιάννης (82')
Σλόβαν Μπρατισλάβας - Παναθηναϊκός 2-1 (4 Νοεμβρίου 1970)
Μούτερ (33'), Τσάπκοβιτς (58') - Αντωνιάδης (52')
Έβερτον - Παναθηναϊκός 1-1 (9 Μαρτίου 1971)
Τζόνσον (90') - Αντωνιάδης (81')
Παναθηναϊκός - Έβερτον 0-0 (24 Μαρτίου 1971)
Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 4-1 (14 Απριλίου 1971)
Όστοϊτς (14', 47', 68'), Γιάνκοβιτς (39') - Καμάρας (55')
Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 3-0 (28 Απριλίου 1971)
Αντωνιάδης (2', 54'), Καμάρας (63')
sdna.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.