10.6.21

Τομ Χιλ: Ο 25χρονος Βρετανός κόουτς...


...που οδήγησε τη Σάκκαρη στις «4» του Roland Garros...

ΒΙΝΤΕΟ

Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς χαρίζουν στην Ελλάδα μοναδικές στιγμές με τα απίστευτα κατορθώματα τους στο φετινό Roland Garros.

Μετά τη μεγάλη πρόκριση του Στέφανου στους 4 της διοργάνωσης, ακολούθησε και ο θρίαμβος για την απίθανη Μαρία! Η Σάκκαρη η οποία μόλις τη Δευτέρα (6/6) έγινε η πρώτη Ελληνίδα που προκρίθηκε σε προημιτελικό Grand Slam, προχώρησε ένα... βήμα παρακάτω, αποκλείοντας την περσινή φιναλίστ Κενίν Σφιόντεκ και πλέον ονειρεύεται το βαρύτιμο τρόπαιο.

Επόμενο εμπόδιο της στον σημερινό ημιτελικό η Μπαρμπόρα Κρεϊτσίκοβα, η οποία έκανε μια εντυπωσιακή ανατροπή στο 1o σετ, αλλά και μια απίστευτη εμφάνιση στο 2ο, απέκλεισε στον πρώτο, χρονικά, προημιτελικό την 17χρονη, Κόρι Γκοφ, με 7-6 (6), 6-3 και πήρε την πρόκριση σε ημιτελικά Grand Slam για 1η φορά στην καριέρα της. Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο "Φιλίπ Σατριέ" περίπου στις 18:00, καθώς προηγείται ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ Παβλιουτσένκοβα και Ζίντανσεκ.

Θυμίζουμε ότι η Τσέχα, Νο33 του κόσμου πριν από το Παρίσι, είχε μόλις 3 συμμετοχές σε κυρίως ταμπλό σε Grand Slam (στο απλό), αλλά και δύο κατακτήσεις Major, το 2018 (Roland Garros, Wimbledon) στο διπλό. Παράλληλα, αυτή ήταν η 10η συνεχόμενη νίκη για την 25χρονη, η οποία έχει πλέον ρεκόρ 12-1 τη φετινή χωμάτινη σεζόν, αποδεικνύοντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ο... αρχιτέκτονας πίσω από την επιτυχία

«Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα» υποστηρίζει η λαϊκή δημοσοφία. Μόνο που στην περίπτωση της κορυφαίας Ελληνίδας πρωταθλήτριας, Μαρίας Σάκκαρη, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στον μόλις 25 ετών, Άγγλο προπονητή της, Τομ Χιλ. Η συνεργασία της με τον νερότερο τεχνικό αυτή τη στιγμή στο γυνακείο tour ξεκίνησε το 2018 και έκτοτε παραμένει σταθερά στο πλευρό της.

Πιο συγκεντρωμένη και αποφασιστική από ποτέ η Σάκκαρη αποκάλυψε σε συνέντευξή της πως πριν από το Γαλλικό Όπεν έφτασε στα όριά της. Ωστόσο, η σωστή διαχείριση της ψυχολογίας της Μαρίας από τον Τομ Χιλ αποδεικνύει πως ο σωστός προπονητής οφείλει ως καθοδηγητής-εμπνευστής να εξετάζει τις ψυχολογικές διαδικασίες και στρατηγικές, οι οποίες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης.


Να στέκεται αρωγός στο κοπιώδες ταξίδι προς την καταξίωση, αφουγκράζοντας τις ανάγκες, τις επιθυμίες, το άγχος και την πίεση του αθλητή.

«Μετά από τη Ρώμη, σιχάθηκα το τένις για μερικές ημέρες. Έκανα όμως ένα μπρέικ και το ξανααγάπησα. Ο προπονητής μου, ο Τομ Χιλ, μου έδωσε όσο χρόνο χρειαζόμουν και μου είπε να γυρίσω όποτε είμαι έτοιμη. Μετά από μερικές ημέρες, βρισκόμουν ξανά στην προπόνηση. Εχω ανθρώπους που με καταλαβαίνουν, μου αφήνουν χώρο. Πήρα μερικές ημέρες ρεπό και πήγα σε ένα νησί για να χαλαρώσω, δεν έκανα τίποτα και σύντομα έστειλα μήνυμα στον προπονητή μου για να του πω πως είμαι έτοιμη. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, όλα έγιναν πιο εύκολα. Είναι ωραίο να έχεις έναν τέτοιο προπονητή, είναι χαλαρός».

Κι ο ίδιος βέβαια από την πλευρά του, όταν ερωτήθη σχετικά με το τι έχει αλλάξει στη Μαρία από το 2018, όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί, επισήμανε: «Το πιο σημαντικό πράγμα που έχω διαπιστώσει είναι η κατανόηση του παιχνιδιού της. Τι χτυπήματα πρέπει να κάνει και πότε. Ακούγεται απλό και είναι απλό. Καταλαβαίνει τι κάνει καλά, προσπαθεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στο τι μπορεί να κάνει εκείνη με τα όπλα της και λιγότερο στο τι μπορεί να κάνει για να νιώσει άβολα η αντίπαλος. 

Φαίνεται λίγο τρελό, αλλά αν συγκεντρωθείς πολύ στο τι δεν αρέσει στον αντίπαλό σου και φτάσεις στο σημείο να μην κάνεις τα χτυπήματα που εσύ προτιμάς, μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Νομίζω ότι η Μαρία χρησιμοποιεί τα όπλα της και προσπαθεί να βρει τρόπους να παίξει στις αδυναμίες της αντιπάλου. Λειτουργεί αυτό και έχει μεγαλώσει και η αυτοπεποίθησή της. Το σερβίς της έχει βελτιωθεί πολύ, από άποψη φυσικής κατάστασης είναι καταπληκτική και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει, αλλά πάμε βήμα-βήμα. Νομίζω ότι έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης».

Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς το παιχνίδι της Ελληνίδας τενίστριας θα διαπιστώσει πως δεν χάνει την αυτοπεποίθησή της όποτε μένει πίσω στα σετ, ενώ παράλληλα αγωνίζεται και με περισσότερη σιγουριά στα χτυπήματά της σε σχέση με το παρελθόν.

Η βελτίωση σε όλους τους τομείς των τεχνικών χαρακτηριστικών της υπό τις οδηγίες του Χιλ είναι αν μη τι άλλο εμφανής. Πλέον έχει τη δυνατότητα να διαθέτει μία ποικιλία στα χτυπήματά της, η οποία γίνεται αισθητή παιχνίδι με το παιχνίδι, ενώ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή της στα ανεβάσματα στο φιλέ αλλά και στο backhand της.

Η δοκιμασία του κορωνοϊού και οι ισχυροί δεσμοί τους

Η πανδημική κρίση επηρέασε αναμφίβολα όλους τους τομείς της ζωής μας, με τον αθλητισμό να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτή την ατραπό. Ελέω της καραντίνας του περασμένου χρόνου, προπονητής και αθλήτρια αναγκάστηκαν να χωρίσουν για ένα διάστημα τους δρόμους τους. Συγκεκριμένα, ο Τομ Χιλ βρισκόταν στο Μπέρμιγχαμ, ενώ η Σάκκαρη στη χώρα μας με την οικογένειά της.

«Θα έλεγα πως οι περισσότεροι προπονητές δεν πληρώνονται αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πως πολλοί απ' αυτούς θα σταματήσουν να δουλεύουν με τους παίκτες που δουλεύουν και αυτό πιστεύω πως θα έχει να κάνει με τα χρήματα για να είμαι ειλικρινής. Αυτό δεν θα συμβεί με εμένα και με τη Mαρία, αλλά νομίζω πως είναι ένα φαινόμενο που θα κάνει την εμφάνισή του τους επόμενους μήνες»,  δήλωνε τότε σε συνέντευξή του στο thenational.ae. ο Βρετανός κόουτς.

Και πράγματι η ιστορία ήρθε για να τον επιβεβαιώσει... Μπορεί τα δεδομένα να μην εκτυλίχθηκαν όπως τα είχε προγραμματίσει το σύνολο του αθλητικού κόσμου, ωστόσο η Σάκκαρη κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη διακοπή, να κάνει τη διαφορά και να κλείσει με θετικό πρόσημο την παρουσία της. Συγκεκριμένα, η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν με ρεκόρ 20-11, ενώ το χρηματικό έπαθλο το οποίο κέρδισε ήταν 784.535 δολάρια, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα της.

Η τέλεια σχέση Σάκκαρη - Χιλ έγινε αφιέρωμα στο US Open

Την μοναδική τους χημεία εξήρε και το US Open το 2019, καταγράφοντας την προπόνηση της Μαρίας υπό τις οδηγίες του Τομ Χιλ, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια ιδανική σχέση κόουτς και αθλήτριας. Στο εν λόγω αφιερωματικό βίντεο οι δυο τους συζητούν για την προπόνηση, τα χτυπήματα, τον Φέντερερ ενώ η Σάκκαρη κάνει και αναφορά στην μεγάλη της συμπάθεια, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

H dream team στο πλευρό της Μαρίας

Δεσπόζουσα θέση στην προετοιμασία της για το κορυφαίο επίπεδο έχει αναμφίβολα και ο γυμναστής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, παλιά δόξα του πατραϊκού στίβου, νυν καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής μεγάλων αθλητών της χώρας (μεταξύ άλλων και της Ολυμπιονίκη Φανής Χαλκιά). Η συνεργασία τους ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, όταν η Σάκκαρη σε 14 ετών έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα της.

Αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι επίλεκτο μέλος ενός γκρουπ που αναλαμβάνουν την αγωνιστική προπαρασκευή της Μαρίας Σάκκαρη. Στην dream team της εκτός του ίδιου και του Τομ Χιλ, ανήκουν ακόμα, μια ψυχολόγος, ο μάνατζέρ της και φυσικά πάντα δίπλα της ο φύλακας άγγελος της, η μητέρα της Αγγελική.

Πλέον, ευρισκόμενη στο Νο 18 της παγκόσμιας κατάταξης και με την ψυχολογία στα ύψη, η Μαρία Σάκκαρη είναι έτοιμη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στα χρονικά της ελληνικής αντισφαίρισης, κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο Grand Slam! 

Να ανεβάσει και άλλο την απόδοσή της, να βελτιώσει στον μέγιστο βαθμό τις όποιες αδυναμίες της και να εμφανιστεί πανέτοιμη για νέες προκλήσεις και διακρίσεις, αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε η ίδια με δηλώσεις της είχε εκδηλώσει την επιθυμία της για μία κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου στο Τόκιο. Μέχρι τότε μπορεί να πανηγυρίσει την μεγάλη επιτυχία της στο Roland Garros και τις ιστορικές στιγμές που βιώνει.

Γιατί πολύ απλά... της αξίζει!...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: