20.5.21

Θυμήθηκαν τα τοπικά lockdown μετά την ανεμελιά...


Το δάχτυλο στους πολίτες κουνούν τα κυβερνητικά στελέχη, μετά τη νέα ανηφορική πορεία των σκληρών δεικτών της πανδημίας (κρούσματα - απώλειες - διασωληνωμένοι), με την Αριστοτελία Πελώνη να συνιστά «να μην εφησυχάζουμε» και «να είμαστε προσεκτικοί, διότι... παρατηρείται μια χαλάρωση, ενώ δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναπαρήγαγε την πρωθυπουργική νουθεσία ότι «μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα», στη σκιά της θραύσης που προκάλεσαν στα κοινωνικά δίκτυα οι ανέμελες φωτογραφίες του πρωθυπουργού από το τριήμερο στην Τήνο, αμέσως μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγγειλε την «αναδιαμόρφωση του προγράμματος των ελεγκτικών μηχανισμών», καθώς «εντείναμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε διαρκώς».

Προβληματισμός για νησιά

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν «την επιβολή lockdown τοπικού χαρακτήρα», στον απόηχο της πρόσφατης εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη -μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ- «πως τα χειρότερα έχουν περάσει»! Η κυρία Πελώνη, σε σχετική ερώτηση, δεν διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, καθώς είπε πως «αν υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, θα εξετάσουμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν». 

Αρκέστηκε δε στην ευχή «να μην υπάρξουν εξάρσεις», αποτυπώνοντας τον χαμηλό βαθμό ασφαλείας της επανεκκίνησης του τουρισμού και του συνόλου σχεδόν των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ο ταχύς βηματισμός του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής κυβέρνησης και ειδικών. Στη σκιά δε των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς του νησιωτικού πληθυσμού -σε αντιπαραβολή με τις κυβερνητικές διακηρύξεις-, προβληματισμός υπάρχει και για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο και την Κάρπαθο!

Καμπανάκια από την αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία

Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν «θορυβημένοι» από τα καμπανάκια που χτυπούν στα σχολεία, καθώς -όπως σημειώνουν- την Παρασκευή είχαν καταγραφεί 300 κρούσματα, τη Δευτέρα 486 και προχθές 571. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά εβδομαδιαίως -αντί για δύο- για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού στα σχολεία.

Ξανά αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξιτηρίων

Επιπλέον, οι επιστήμονες καταρρίπτουν το επιτελικό story της αποσυμπίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας! «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ, σε παράλληλο χρόνο, η κυρία Πελώνη υποστήριζε ότι «υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις». Σε ανάλογες διθυραμβικές δηλώσεις είχε προβεί, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ελπίδα «ότι η αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων» συνιστά «παροδικό φαινόμενο» εξέφρασε το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Σαρηγιάννης: 2.900 κρούσματα έως 26 Μαΐου

Η επιστημονική κοινότητα επιμένει, προς πάσα κατεύθυνση, να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα. «Έως τις 26 Μαΐου τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν έως τις 2.900», σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως εκτίμησε, «η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε από τις 5 μέχρι τις 13 Μαΐου ήταν αποτέλεσμα των συρροών του Πάσχα, ενώ αυτή που αναμένεται τις επόμενες μέρες αποτελεί αποτέλεσμα του ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους». Θέτοντας δε ως κεντρική προϋπόθεση «να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών» υπογράμμισε ότι «από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση και γύρω στις 26 με 27 Ιουνίου τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.000».

Βατόπουλος: Είμαστε χειρότερα από πέρυσι

Τέλος, την προσοχή για το γεγονός «ότι το σενάριο για την έλευση νέου κύματος το φθινόπωρο δεν έχει απομακρυνθεί» επέστησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν είμαστε όπως πέρυσι. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μηδέν κρούσματα, αλλά τότε δεν είχαμε ούτε εμβόλια ούτε τεστ αντιγόνου» υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: