23.5.21

Πτήση "Ryanair": Η σύλληψη δημοσιογράφου σόκαρε τον Μητσοτάκη...


Ένα απίστευτο διπλωματικό θρίλερ και με ελληνική εμπλοκή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες με αφορμή την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της "Ryanair" από την Αθήνα στην Λευκορωσία και την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου.

Πριν από... λίγο ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έγραψε στο Twitter τα εξής: «Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών».

Το αεροπλάνο της που φέρεται να μεταφέρει 170 επιβάτες από 12 χώρες, βρισκόταν πιο κοντά στο Βίλνιους και όχι στο Μισνκ, ενώ μόλις προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αστυνομικοί επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον Ραμάν Πρατάσεβις, δημοσιογράφο και μπλόγκερ και έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όπως μεταδίδουν μέσα της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά.  Περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος ενημέρωσε για την ύπαρξη βόμβας ή για το πού βρίσκεται ο Λευκορώσος ακτιβιστής δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ η Ryanair δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Οργή της Λιθουανίας, ζητά παρέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του προέδρου της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα, ο οποίος απαίτησε την απελευθέρωση του Πρατάσεβιτς και κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να απαντήσουν «στην απειλή κατά της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς της Λευκορωσίας». Ο Ναουσέντα κατήγγειλε ότι η εμπορική πτήση οδηγήθηκε στο Μινσκ με τη βία.

Από την πλευρά της η Σβετλάντα Τιχανούσκαγια, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο να εισέλθει στον εναέριο χώρο τις Λιθουανίας όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι το Boeing συνόδευσε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ένα μαχητικό MIG-29.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Τιχανούσκαγια, ο ίδιος ο Πρατάσεβιτς παρατήρησε ότι ήταν υπό παρακολούθηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα μηνύματά του ανέφερε ότι ένας άνδρας δίπλα του στην γραμμή και στον έλεγχο προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Παράλληλα, επιβάτες της πτήσεις αναφέρουν για την σύλληψη του δημοσιογράφου: Αρχικά πανικοβλήθηκε, μετά ηρέμησε, αλλά έτρεμε. Δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θανατική ποινή στην Λευκορωσία. Τον πήραν και πέταξαν τα προσωπικά του αντικείμενα στον αεροδιάδρομο. 

Ποιος είναι ο Ραμάν Πρατάσεβιτς

Ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος ήταν ο βασικός διαχειριστής του καναλιού Nexta Live στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο κάλυπτε τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα πριν από αρκετούς μήνες μετά από μία ακόμη εκλογική νίκη του αυταρχικού προέδρου σε εκλογές.

Το Νοέμβριο οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο Πρατάσεβιτς, μαζί με άλλον έναν διαχειριστή του Nexta, τον Στίπιαν Πούτσιλα, είναι υπό έρευνα με την υποψία υποκίνησης σε ανυπακοή, διατάραξη ειρήνης και υποκίνηση σε μίσος.

Οι Πρατάσεβις και Πούτσιλα έφυγαν από την χώρα φοβούμενοι την δίωξη και μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή η τοποθεσία τους. Η πλατφόρμα Nexta άλλαξε όνομα και σήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή τουλάχιστον 15 χρόνια φυλάκισης.

Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα βρίσκονται στο στόχαστρο του Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 2014, ενώ κατέστειλε με βίαιο τρόπο τις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: