Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.
«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του... Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι της υπαγορεύουν την πολιτική αυτή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση «έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας». Πρόσθεσε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη «ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ».
Σημείωσε ότι σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο «έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγματεύεται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης»
Παράλληλα, έκανε λόγο για προσχηματική διαφωνία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας, τον οποίον κατηγόρησε ως «υπερασπιστή των συμφερόντων μίας ολιγαρχίας» και «ως άνθρωπο που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες». «Τώρα διαβάζω ότι ο ΣΕΒ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη για να το παίξουν ότι διαφωνούν» τόνισε. Υπογράμμισε ότι όμως «όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα».
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας είπε στους εργαζόμενους πως «είμαστε εδώ γιατί συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τις θέσεις εργασίας, για τη δουλειά σας, για την επόμενη μέρα».
Χαρακτήρισε «νόμο έκτρωμα» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο όπως τόνισε «καταργούν τις συλλογικές και θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις, καταργούν το 8ωρο, μειώνουν τους μισθούς και απαξιώνουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζοντας ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας». «Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή -που καταργεί το 8ωρο -μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικοτητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπργμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη- είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας», σημείωσε.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν περάσει και υλοποιηθεί «αυτό το εργασιακό έκτρωμα». Για τους εξής λόγους: «Πρώτον, διότι γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις ώρες των υπερωριών που τώρα θα νομιμοποιηθούν, διότι υπάρχει η κούραση μετά το 8ωρο εργασίας και είναι λογικό. Δεύτερον γιατί γνωρίζετε ότι αυτή η θεσμοθέτηση στην ουσία θα μειώσει τον μισθό, διότι όταν θα δουλεύεις για τον ίδιο μισθό 10 ώρες, στην πραγματικότητα μειώνεται ο μισθός. Τρίτον διότι αντιλαμβάνεστε καλύτερα απ’ ολους τους άλλους εσείς οι εργαζόμενοι ότι η όποια παραβατικότητα της εργοδοσίας υπάρχει σήμερα, μέσα από αυτή τη θεσμοθέτηση του ξεχειλώματος των ωραρίων θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση».
Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προφανείς δημοσιονομικές δυσκολίες» που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είχαμε όμως μια στρατηγική να ενισχύσουμε τους αδύναμους και ιδιαίτερα τον κόσμο της εργασίας». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην: «ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που προσπάθησε να καταπολεμήσει την παραβατικότητα», που «έρχεται σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το διαλύει». Επίσης, «μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που έφερε και αύξηση του μέσου μισθού περίπου στο 4,6% όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέσα από μια πολιτική ενίσχυσης της νομιμότητας και του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη, όπως η θέσπιση του βάσιμου λόγου απόλυσης για τις απολύσεις, όπως η νομοθετική μέριμνα μας για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων».
Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «δεν διασφαλίζουν δυστυχώς ούτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ούτε τη συνεχή λειτουργία της επιχείρησης με το όποιο πλαίσιο έχουν επιλέξει, κυρίως όμως δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας. Όπως του είχαν ζητήσει νωρίτερα και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να κάνει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Επισήμανε ότι είναι επιχείρηση που με σημαντικό ρόλο στην τοπική αλλά και στην εθνικη οικονομία «και που αν είχαμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό εξυγίανσης και αναπροσανατολσιμού της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας μπορεί να είχε μια άλλη προοπτική».
«Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε, τονίζοντας ότι «το κρισιμότερο είναι και εσείς μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ενισχύοντας τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, να ενταχθείτε σε συλλογικές και ενιαίες μορφές αγώνα για να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων για να αισθανθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από αυτή την απόπειρα να ξεκινήσει τον πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας». Σημείωσε πως «όταν κάποιοι ξεκινούν τον πόλεμο πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση δεν θα είναι ‘ελάτε να πάρετε τις κατακτήσεις μας θα παραδοθούμε’, αλλά ότι η απάντηση θα είναι αγώνας μέχρις ότου διασφαλίσουμε ότι αυτές οι επιλογές θα μείνουν στα χαρτιά».
Τόνισε ότι όμως ακόμα κι αν μέσα από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεσμοθετηθούν αυτές οι επιλογές, εγώ είμαι εδώ για να δεσμευτώ απέναντι στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό ότι αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις πολύ σύντομα θα γίνουν παρελθόν». «Θα καταργηθούν», είπε, «γιατί δεν συνάδουν με τις βασικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας που είναι η στήριξη στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας» και γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να γυρίσει η χώρα στην περίοδο που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο χωρίς δικαιώματα και χωρίς δυνατότητα να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και την εργατική τους δύναμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτός είναι ένας αγώνας που αφορά τους εργαζόμενους πρωτίστως αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη βιώσιμη με προοπτική αν δεν προστατεύσουμε αυτούς που παράγουν αξία, τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να υπάρξει και ανταγωνιστική οικονομία με καταβαράθρωση των μισθών και με διάλυση των σχέσεων εργασίας». Ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις παρεμβάσεις του και στη Βουλή όταν έρθει «αυτό το έκτρωμα», «για να αναδείξουμε την ανάγκη η σημερινή κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχει και να αναδείξουμε την ανάγκη του συλλογικού αγώνα μέχρις ότου καταφέρουμε την απόσυρση του νόμου ή μέχρις ότου καταφέρουμε, λαού θέλοντος, την ακύρωση του μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.