«Αμβλύνονται» οι σκληροί δείκτες της επιδημίας, δημιουργώντας σε συνδυασμό και με τον σταθερό ρυθμό των εμβολιασμών αισιοδοξία για τον πλήρη έλεγχο του τρίτου και σφοδρότερου επιδημικού κύματος στη χώρα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.905 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί συνόλου 48.437 ελέγχων. Την... αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας τα θετικά κρούσματα ήταν 1.918 επί 56.000 τεστ, γεγονός που δείχνει την αργή αποκλιμάκωση. Τα κρούσματα υποχωρούν ή είναι σταθερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές όπου είχε καταγραφεί άνοδος μετά το Πάσχα.
Οι κρίσιμοι δείκτες, όμως, των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των νεκρών – που θεωρούνται και οι πλέον αξιόπιστοι για την πορεία του κύματος- σχηματίζουν μια συνεχώς βελτιούμενη επιδημιολογική εικόνα. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία από το βράδυ της Τετάρτης έως και χθες το βράδυ ήταν 259, με τις περισσότερες να στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές είναι σταθερά κάτω από 300.
Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 540. Την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός τους ανερχόταν σε 626, συνεπώς έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 13,8% μέσα στο επταήμερο ενισχύοντας τους ρυθμούς αποσυμπίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μια άλλη σημαντική διαφοροποίηση εντοπίζεται στην ηλικία των διασωληνωμένων. Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει θετικό αντίκτυπο στις νοσηλείες των μεγαλύτερων ηλικιών. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ το 59,4% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ηλικίας 65 χρόνων και άνω αποτελούσαν το 64,8% των ασθενών στις ΜΕΘ. Η μείωση που αποτυπώνεται στις διασωληνώσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αποδίδεται στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων, που τους προστατεύει από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση κρατώντας τους μακριά και από τις ΜΕΘ.
Χθες αναφέρθηκαν 39 νέοι θάνατοι. Συνολικά μέσα στον Μάιο έχουν καταλήξει 1.574 ασθενείς λόγω κορωνοϊού. Από την αρχή της επιδημίας οι νεκροί είναι 11.955.
Στα νοσοκομεία της χώρας χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.844 ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Oι 1.970 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 874 σε Μονάδες.
Στο λεκανοπέδιο που παραμένει υπό την πολιορκία του κορωνοϊού, οι εισαγωγές είναι σταθερά οι μισές από όσες γίνονται στην επικράτεια. Η ήπια υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει αποτυπωθεί στη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Χθες στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας σημειώθηκαν 939 νέα κρούσματα – ωστόσο ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το «φράγμα» των 1.000- εκ των οποίων τα 304 στο κέντρο της Αθήνας και τα 156 στη Δυτική Αττική. Στον Πειραιά, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σχετική σταθερότητα στη διασπορά του ιού εντοπίστηκαν 128 νέες λοιμώξεις και 122 στην ανατολική Αττική, ενώ βόρειος και νότιος τομέας περιορίστηκαν στις 103 και 105 αντίστοιχα. Υψηλός ήταν ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στα νησιά της Αττικής (21), δεδομένου, μάλιστα, του μέτριου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων.
Σταθεροποίηση της διασποράς με τάσεις μείωσης παρατηρείται και σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνεται και από τον σημερινό επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο σχετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα (76), Αχαΐα (48), Μαγνησία (46) Αιτωλοακαρνανία (40), Ηράκλειο (34) και Χανιά (30).
Στο 68,82% η βρετανική μετάλλαξη
Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης σε ποσοστά που αυτή την εβδομάδα ξεπερνούν το 80% σε Κρήτη (89,73%), Βόρειο Αιγαίο (83,95%), Δυτική Ελλάδα (83,66%) και Πελοπόννησο (83,52%) δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται πιο μεταδοτικό.
Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης που διεξήγαγε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 632 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 14 Απριλίου - 16 Μαΐου, αναδείχθηκαν συνολικά 454 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούσαν στο σύνολό τους τη βρετανική μετάλλαξη και 154 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 13.289 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, στα οποία το πιο συχνό στέλεχος είναι το βρετανικό, με ποσοστό 68,82%. Δεύτερο σε συχνότητα είναι το στέλεχος B.1.1.318 με ποσοστό 9,16% και τρίτο αυτό της νοτίου Αφρικής με ποσοστό 0,59%.
Στα χαμηλότερα επίπεδα -όσον αφορά στην παρουσία του βρετανικού στελέχους- βρίσκονται αυτή την εβδομάδα η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με 46,62% και 49,65% αντίστοιχα...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου