24.5.21

Τι οραματίζεται πριν κοιμηθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας...


Τα σημειωματάρια, τα έγγραφα και τα sms που επικαλείται ο Χρήστος Καλογρίτσας αναμένει από σήμερα η κυβερνητική πτέρυγα, αφού με τις «φαντασιώσεις» και τα «οράματα», που μέχρι στιγμής αφηγείται ο βασικός μάρτυρας της προανακριτικής, δεν τεκμηριώνεται η ενοχοποίηση του Νίκου Παππά στην... υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, με προοπτική να ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Στη σημερινή, προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, συνεδρίαση επρόκειτο να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερωτήσεων του εκπροσώπου της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη, ώστε να πάρει τη σκυτάλη η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα Τζάκρη. Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τα μέλη της επιτροπής θα αποφάσιζαν εάν θα παραδώσουν στον Κυριάκο Τόμπρα (ο οποίος εμφανίζεται και ως διαμεσολαβητής της συμφωνίας μεταξύ της CCC και της «Τοξότης») αντίγραφα των πρακτικών της δικής του κατάθεσης, καθώς ο ίδιος, όπως έγινε γνωστό, υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Ο κ. Καλογρίτσας καταθέτει από την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο οι ακροάσεις του είναι σύντομες για τα δεδομένα της προανακριτικής διότι ο ίδιος δηλώνει περιορισμένη οργανική και κυρίως ψυχική αντοχή. Από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να εμφανιστεί ως «μπροστινός» για τηλεοπτικό κανάλι προς όφελος της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι ο ίδιος προδόθηκε από τις φιλίες του και πως καταστράφηκε επιχειρηματικά και οικονομικά.

Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνιστούν για τη Νέα Δημοκρατία «σοκαριστικά» δεδομένα που παραπέμπουν στη λειτουργία «παρακράτους». Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να αποκάλυψε πως τα πραγματικά ενδιαφερόμενα μέρη για την τηλεοπτική άδεια ήταν οι εκπρόσωποι της λιβανέζικης κατασκευαστικής και η «ομάδα» του Νίκου Παππά, πως εκείνος τον παρέπεμψε «στους Αραβες», ότι στη διανομή του μετοχικού κεφαλαίου του εγχειρήματος ο ίδιος στην πραγματικότητα εκπροσωπούσε την πλευρά του πρώην υπουργού και πως ακόμη και στο σκέλος των επαφών και των διαβουλεύσεων εκτελούσε απλώς τις εντολές του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας ανέτρεξε σε έγγραφα –ιδιόχειρα σημειώματα– και sms προκειμένου να υποστηρίξει την αφήγησή του. Στην ουσία τα προανήγγειλε, καθώς με προφανή, για τις διαθέσεις του, τόνο, δηλώνει πως στην προσπάθειά του να ανακαλέσει τη μνήμη του (κυρίως στον ύπνο του) εντοπίζει στοιχεία, για τα οποία ωστόσο δεν εμφανίζεται απολύτως σίγουρος. Γι’ αυτό, λίγο πριν ο ίδιος διακόψει λόγω ψυχικής εξάντλησης την κατάθεσή του την προηγούμενη Τετάρτη, διαβεβαίωσε την επιτροπή πως θα ζητούσε τη συνδρομή τής επί 40 έτη γραμματέως του, η οποία όμως αυτή την περίοδο (όπως ο ίδιος ενημέρωσε) ασθενεί από Covid.

Πηγές της επιτροπής περιέγραψαν με ακρίβεια τον διάλογο του κ. Καλογρίτσα με τον πρόεδρο της προανακριτικής, στο σημείο που ο μάρτυρας υποστήριξε πως με εντολή Παππά συναντήθηκε με τον διευθυντή λογιστηρίου της CCC Αντώνη Λιανό:

Χρ. Καλογρίτσας: Επειδή αυτή τη στιγμή διάγω μια περίοδο όπου η μνήμη μου δεν είναι καλή, τα έχω ξεχασμένα τα πράγματα, διάγω μια περίοδο που δεν έχω ψάξει τις παλιές μου ατζέντες, τα χαρτιά μου κ.λπ., όμως εκεί που ξαπλώνω, στον ύπνο μου προσπαθώ να θυμηθώ «τι είχε γίνει, ρε παιδιά».

Σαν να μου έρχεται στον ύπνο οραματικά –βέβαια μπορεί και να μην είναι αλήθεια αυτό– ότι μπορεί και να υπάρχει και κάποιο άλλο sms του Νίκου, πάντα του Νίκου, δεν μιλάω για κόμμα εγώ, για τον Νίκο, το οποίο, νομίζω, λέει γι’ αυτόν τον λογιστή που εξετάσατε προχθές «πάτε στον Τόνι Λιανό» στη CCC. Στη μνήμη μου έρχεται ότι σαν να υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν το έχω. Μπορεί και να το βρω. Τώρα η μνήμη μου είναι πολύ πεσμένη.

Στ. Κελέτσης: Θα μας ενδιέφερε πάντως, αφού το θυμηθήκατε ότι υπάρχει τέτοιο sms, να το βρείτε.

Χρ. Καλογρίτσας: Δεν το έχω βρει.

Στ. Κελέτσης: Να το βρείτε.

Χρ. Καλογρίτσας: Ναι, σαν να μου φαίνεται ότι έχω ένα τέτοιο.

Στ. Κελέτσης: Εχετε λοιπόν ένα sms.

Χρ. Καλογρίτσας: Να μη γραφτεί σας παρακαλώ.

Στ. Κελέτσης: Εδώ είμαστε στην επιτροπή και ό,τι λέμε καταγράφεται.

Οπως έγινε επίσης γνωστό, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο φαίνεται πως ο κ. Παππάς προσδιόριζε τα ποσοστά συμμετοχής των δύο πλευρών στο τηλεοπτικό εγχείρημα. Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο σχετικός διάλογος του μάρτυρα με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. είχε ως εξής:

Χρ. Καλογρίτσας: Επίσης, σαν να θυμάμαι ένα χαρτί, το οποίο σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού, όπου φαίνεται ότι εκεί εμένα πάντα ως προέχοντα και εξέχοντα, αφού είχα τις μετοχές τις δικές τους θα έπαιρνα το 51% και έχει παραπάνω «τόσα ο άλλος, τόσα ο άλλος, τόσα ο άλλος». Σαν να έχω τέτοιο χαρτί.

Δημ. Μαρκόπουλος: Λέτε «τις μετοχές τις δικές τους». Ποιανών τις μετοχές θα είχατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Ε, στο κανάλι.

Δημ. Μαρκόπουλος: Τις «δικές τους» είπε, κ. πρόεδρε.

Χρ. Καλογρίτσας: Ε, αυτές που είχα εγώ ήταν δικές τους.

Δημ. Μαρκόπουλος: Ποιανών;

Χρ. Καλογρίτσας: Του Νίκου.

Δημ. Μαρκόπουλος: Ησασταν μπροστινός δηλαδή του Νίκου Παππά; Λέτε ότι οι μετοχές δηλαδή ουσιαστικά ήταν στον Νίκο Παππά. Αυτό καταλαβαίνω.

Χρ.Καλογρίτσας: Να τα ξαναλέμε;

Δημ. Μαρκόπουλος: Οχι, αυτό δεν το έχετε πει έτσι.

Χρ. Καλογρίτσας: Εγώ δεν έχω πει ότι είμαι μπροστινός του Παππά;

Δημ. Μαρκόπουλος: Πολιτικά. Οι μετοχές ήταν του Νίκου Παππά δηλαδή;

Στ. Κελέτσης: Εξηγήστε το λίγο. Είπατε για τα ποσοστά στις μετοχές. Ποιοι ήταν τα μέρη σ’ αυτά τα ποσοστά;

Χρ. Καλογρίτσας: Τότε δεν εξηγούμαι καλά. Εγώ λέω, όταν ξαπλώνω το βράδυ κάθομαι και σκέφτομαι τι είχα και τι δεν είχα. Και σαν να θυμήθηκα χθες το βράδυ, ότι κάπου μπορεί να υπάρχει ένα χαρτί, μπορεί και να μην υπάρχει, όπου έτσι θυμάμαι εγώ, μπορεί να είναι ψεύτικο αυτό, ότι μπορώ να βρω ένα χαρτί αν ψάξω στη μνήμη μου, η οποία είναι πολύ αδύναμη αυτές τις μέρες, και να βρω αυτό το χαρτί, που νομίζω ότι υπάρχει, όπου ο Νίκος γράφει πως θα μοιραστούν οι μετοχές στο κανάλι. Αυτό λέω, αν το βρω αυτό.

Στ. Κελέτσης: Αυτό το χαρτί το έχει γράψει με τα χέρια του ο κ. Παππάς; Είναι ιδιόχειρο;

Χρ. Καλογρίτσας: Αν το βρω, αν δεν είναι ιδιόχειρο, θα είναι sms. Aν δεν είναι sms, θα είναι e-mail.

Στ. Κελέτσης: Α, είναι sms ή είναι χαρτί ή e-mail;

Χρ. Καλογρίτσας: Με τον Νίκο δεν αλλάζαμε αλληλογραφία.

Στ. Κελέτσης: Συνεπώς ήταν sms.

Xρ. Καλογρίτσας: Μάλλον, αν υπάρχει. Μπορεί και να μην υπάρχει.

Στ. Κελέτσης: Αρα λοιπόν μιλάτε για ένα άλλο sms. Πείτε πως το λέτε.

Χρ. Καλογρίτσας: Μιλάω για οράματα που μου έρχονται τη νύχτα όταν ξαπλώνω.

Στ. Κελέτσης: Τα οράματα δεν μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά γεγονότα. Πρέπει να τα συγκεκριμενοποιήσουμε. Ούτε τα όνειρα που βλέπουμε το βράδυ.

Χρ. Καλογρίτσας: Εντάξει. Ηθελα να πω τα οράματά μου αυτά, τις φαντασιώσεις μου αυτές στα παιδιά.

Β.-Ν. Υψηλάντης: Κύριε πρόεδρε, αυτά δεν ενδιαφέρουν την επιτροπή.

Στ. Κελέτσης: Είπατε λοιπόν ότι θυμάστε αμυδρά εν πάση περιπτώσει ένα sms του κ. Παππά, το οποίο και έλεγε για τα μερίδια που είχαν οι μέτοχοι στο κανάλι που θα δημιουργηθεί. Αυτό είπατε προηγουμένως.

Χρ. Καλογρίτσας: Νομίζω ότι τέτοιο θυμάμαι. Δεν το έχω βρει, δεν το ξέρω.

Στ. Κελέτσης: Πείτε μας κάτι που να αφορά τον ποινικό νόμο επιτέλους, κύριε Καλογρίτσα…

Για το ίδιο θέμα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε, κατά τις πληροφορίες, και σε σημειωματάριο που περιλαμβάνει κάποιον κωδικό που αντιστοιχεί σε όνομα.

Θ. Πλεύρης: Θέλετε να πείτε ότι υπήρχαν κωδικοί;

Χρ. Καλογρίτσας: Οχι, σε ένα όνομα τυχαία ήταν ένας κωδικός.

Θ. Πλεύρης: Αυτό το σημειωματάριο θα σας παρακαλούσα πολύ μέχρι τη Δευτέρα –θα έχετε και μπόλικο χρόνο– να ψάξετε να το βρείτε στο αρχείο σας.

Χρ. Καλογρίτσας: Να σου πω κάτι; Θα το έψαχνα, αλλά –μη φοβηθείτε– έχω μια γραμματέα στο γραφείο την οποία την έχω σαράντα χρόνια…

Θ. Πλεύρης: Κύριε μάρτυρα, με συγχωρείτε, αλλά όταν μας λέτε εδώ πέρα για sms, για σημειωματάριο, εμείς επιμένουμε σε αυτά τα πράγματα.

Χρ. Καλογρίτσας: Να επιμείνετε. Είπα εγώ να μην επιμείνετε; Κι εγώ θα προσπαθήσω, κάτι θα βρω. Αλλά, λέω, έχω μια γραμματέα, την οποία την έχω 40 χρόνια…

Στη συνέχεια, ο ίδιος επανέρχεται:

Χρ. Καλογρίτσας: Επίσης θυμήθηκα γι’ αυτά τα ποσοστά που είπα, τα Α2 κλ.π. Μπορεί να υπάρχουν, μπορεί να μην υπάρχουν. Δεν τα έχω. Θα τα δω. Μόλις γίνει καλά από τον κορονοϊό η γραμματέας μου θα σας φέρω ό,τι βρω…

Έλενα Βαρίνου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: