19.5.21

Δημοκρατία για λίγους και «εκλεκτούς»...


Χρόνια τώρα οι δήμαρχοι το έλεγαν και καμάρωναν: «Οι δήμοι κράτησαν όρθια την κοινωνία». Το έλεγαν τις εποχές των πρώτων μνημονίων, όταν τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά 60%, εννοώντας ότι κατάφεραν να κρατήσουν σε λειτουργία δομές κρίσιμες για την καθημερινότητα, όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κοινωνικά... παντοπωλεία και ό,τι καθένας μπόρεσε να οργανώσει, ανάλογα με την ευαισθησία και τους εθελοντές που κατάφερνε να κινητοποιήσει.

Το είπαν ξανά με μεγαλύτερη ένταση στα χρόνια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Με κάθε αφορμή, μιλούσαν για την κοινωνία που έμεινε όρθια χάρη στους δήμους, ανακατεύοντας capital controls, προσφυγική κρίση και όποιο άλλο ζήτημα ανέκυπτε.

«Βασικό κύτταρο της δημοκρατίας» είναι, άλλωστε, οι δήμοι και ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί την εγγύτητα προς την εξουσία και τα «παράπονα» που ακούει πρώτος ο δήμαρχος. Και ποιος να αρνηθεί τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, που είναι προϋποθέσεις της δημοκρατίας, απαντούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερε για ψήφιση τον «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική.

Μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της με σαφήνεια. Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι για να κάνουν δουλειές και όχι για να συνεργάζονται για το καλό του δημότη. Το νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο Μ. Βορίδης και ο Στ. Πέτσας αποτελεί ένα «πολιτικό ρέκβιεμ» για το εγχείρημα της απλής αναλογικής.

Οχι μόνο δίνει τον θώκο από την πρώτη Κυριακή με το 43% συν μία ψήφο, αλλά ταυτόχρονα εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις από την αντιπολίτευση εάν δεν συγκεντρώσουν το 3%. «Οι δήμοι καταστράφηκαν από την απλή αναλογική» λένε οι σημερινοί υπουργοί. Αρα, η κοινωνία πώς κρατήθηκε όρθια σχεδόν δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία; Προφανώς, χάρη στις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης «τύπου» Σοφίας Νικολάου...

Το ερώτημα πάντως παραμένει: πώς θα λειτουργήσει αυτός ο πέλεκυς στην αντιπροσωπευτικότητα μέσα στα δημοτικά συμβούλια; Ο δήμαρχος του 43% με αυξημένη θητεία πέντε χρόνων θα νιώσει πανίσχυρος.

Ούτε λόγος για τη μειωμένη «γείωσή» του με την κοινωνία, καθώς θα έχει απέναντί του λιγότερες παρατάξεις και συμβούλους στην αντιπολίτευση. Εβλαψε άραγε η «πολλή δημοκρατία» το βασικό της κύτταρο ή αδιαφορεί η κοινωνία για την καθαρή αντιπροσώπευσή της στους θεσμούς;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: