13.5.21

Συνεπιμέλεια και Πρέσπες κρατάνε σε «καραντίνα» την Βουλή...


Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει τα εσωκομματικά της προβλήματα σε πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και ιδίως του κοινοβουλίου. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση των μέτρων «ειδικής» λειτουργίας της Βουλής, που... είχε επιβληθεί λόγω του Covid 19.

Όπως σχολιάζεται στην Κουμουνδούρου από αύριο στην πλατεία Συντάγματος οι πολίτες θα κυκλοφορούν δίχως SMS ενώ οι υπηρεσίες και τα μαγαζιά θα λειτουργούν σχεδόν κανονικά. Εκτός από την Βουλή που θα παραμείνει με επιλογή της κυβέρνησης σε καθεστώς οριακής λειτουργίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση σκοπεύει να περάσει δύσκολα νομοσχέδια όπως το νομοθέτημα για το οικογενειακό δίκαιο και πολύ περισσότερο το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου.

Παρέμβαση Γεροβασίλη στην Διάσκεψη των Προέδρων

Το θέμα έθεσε άλλωστε χθες στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δίχως όμως να λάβει ουσιαστική απάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. 

Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλης επισήμανε πως «δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την Οικονομία, τα σχολεία και ετοιμάζεται να ανοίξει και τον τουρισμό. Τον Δεκέμβριο είχατε προγραμματίσει την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η Δημοκρατία, στο όνομα της πανδημίας. 

Όμως μετά τον καταχρηστικό και προνομιακό εμβολιασμό, κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων της Ν.Δ. εγκαταλείψατε το σχέδιο, εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής». Η μόνη απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ήταν πως η Βουλή αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για την λειτουργία της.

Η δικαιολογία αυτή πάντως δεν φαίνεται να πείθει την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο λόγος που παραμένει η Βουλή σε καθεστώς «καραντίνας» είναι τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την Νέα Δημοκρατία. Έτσι επιθυμεί να έχει «υπό έλεγχο» την κοινοβουλευτική ομάδα της καθώς και να μην πολύ- φαίνονται και πολύ-ακούγονται οι διαφωνίες βουλευτών της. 

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία της Βουλής σε συνθήκες Covid διατηρεί και το καθεστώς της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες με την επίκληση της αδυναμίας προσέλευσης των βουλευτών για να ψηφίσουν. Με βάση το σύστημα αυτό οι ψήφοι των βουλευτών μπορούν να προ-ελεγχθούν από τον γραμματέα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής ομάδας και να ασκηθούν πιέσεις σε περίπτωση τυχόν διαφωνίας.

Διαφωνίες για την συνεπιμέλεια

Αυτά την ίδια στιγμή που αυτή την στιγμή συζητείται στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια, όπου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις 3 τουλάχιστον γαλάζιοι βουλευτές. Συγκεκριμένα η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαριέττα Γιαννάκου αλλά και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης. 

Ως εκ τούτου προκύπτει ερώτημα του τι θα συνέβαινε αν αυτό το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με πλήρη σύνθεση και «κανονικές» ονομαστικές ψηφοφορίες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κοινοβούλιο «υπό καταστολή» βολεύει την κυβερνητική πλειοψηφία για να «περάσει» ένα νομοσχέδιο που έχει δημιουργήσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις όπως το εργασιακό.

Μόνιμο αγκάθι για την Ν.Δ η Συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν ξεχνούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μία ακόμη μεγάλη κοινοβουλευτική εκκρεμότητα: Δεν είναι άλλη από τις περίφημες 3 συμβάσεις που είναι εφαρμοστικές της συμφωνίας των Πρεσπών και παραμένουν κατατεθειμένες μεν στο κοινοβούλιο αλλά αψήφιστες.

Πρόσφατα για το ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι περιμένει 158 συγνώμες από τους βουλευτές της Ν.Δ με τη ψήφισή τους. Η διαδικασία παρόλα αυτά παραμένει «παγωμένη» από τον περασμένο Φθινόπωρο κυρίως γιατί η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά έχει δώσει σαφέστατα μηνύματα για το ότι δεν πρόκειται ο πρώην πρωθυπουργός να υπερψηφίσει αυτές τις συμβάσεις. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατία φαίνεται να υπολογίζει ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά θα συμπαρασύρει και άλλα μέλη της γαλάζιας Κ.Ο δημιουργώντας μεγάλο πολιτικό πρόβλημα.

Να σημειωθεί τέλος ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μήν λειτουργήσουν φέτος τα Τμήματα Διακοπών (Θερινά Τμήματα) της Βουλής, Εξέλιξη που πιθανότητα σχετίζεται με την απρόσκοπτη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Μια επιτροπή που δεν φαίνεται να «αποδίδει» όσα περίμενε η γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την συνέστησε. 

Να σημειωθεί ότι εφόσον συσταθούν θερινά τμήματα τότε λήγει η τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδος οπότε αυτοδίκαια παραγράφεται κάθε αδίκημα πολιτικού προσώπου ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η συνέχιση της λειτουργίας της. 

Στον ένα μήνα της λειτουργάις της θυμίζουμε ότι η προανακριτική δεν έχει εξετάσει το βασικό μάρτυρα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: