6.5.21

Έκλεψε ο Μπάιντεν την ιδέα Μητσοτάκη...


... για τις πατέντες των εμβολίων;...
"Δεν μπορώ πάντως να μη σχολιάσω ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί δεν παίρνετε τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ απο ελληνικές εταιρείες.

 Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε... να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα και η ανορθολογικότητα τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες.

Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, είτε κάτι άλλο μια ανεξήγητη αφέλεια, μια διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση να μη την έχει μόνο από την κυβέρνηση, να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα".

Τα παραπάνω είναι η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στις 15 Ιανουαρίου 2021 στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας λίγες μέρες νωρίτερα είχε προτείνει, να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορούν να παράγονται μαζικότερα οι δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών, για να εισπράξει τον χλευασμό του πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε τότε για "εμβολιόδεντρα".

Το βίντεο παρατίθεται όχι μόνο για όσους προτιμούν να ακούν με τα ίδια τους τα αυτιά όσα λέει ένας πολιτικός αρχηγός, αλλά κυρίως για να μη νομίζουν ότι πάσχουν απο αμνησία ή ότι έχασαν το μυαλό τους ξαφνικά όσοι διαβάζουν ότι "η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για.... την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων".

Η γνωστή πρακτική "τα μάτια σου και τα αυτιά σου θα πιστέψεις ή εμένα;" παραμένει δυστυχώς κυρίαρχη στην ελληνική δημόσια σφαίρα και μπορούμε να αναφωνήσουμε όλοι μαζί "ευτυχώς που δεν ζούμε σε άλλη δεκαετία". Χωρίς το βίντεο, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι η παραπάνω δήλωση δεν είναι στην πραγματικότητα στήριξη της πρότασης για απελευθέρωση της πατέντας;

Στην ουσία της απόφασης  της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει την προσπάθεια για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό, οφείλουμε πέρα από τα προφανή οφέλη για όλο τον κόσμο, αν περάσει μια τέτοια πρόταση, αλλά και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τις εταιρείες, να δούμε το παράδειγμα της ηγεσίας.

Ο "ηλικιωμένος Μπάιντεν", ο κατά τον Τραμπ "sleepy Joe", ο "μεταβατικός πριν την Κάμαλα", αποδεικνύεται πιο τολμηρός από κάθε άλλο ηγέτη στον κόσμο αυτή τη στιγμή "ακούγοντας πριν από άλλους το χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας".

Δεν έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής, αλλά και όσον αφορά τις επενδύσεις και τον ρόλο του κράτους, την εργασία και τώρα με την στήριξη της πρότασης για την πατέντα των εμβολίων, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να έχει καταλάβει ότι η πανδημία βάζει στην άκρη τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα που αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να οδηγήσουν πολύ γρήγορα σε κοινωνική έκρηξη.

Γι'αυτό και κάθε απόφασή του είναι προς την αντίθετη από το "τέλος της ιστορίας" κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δυστυχώς παρουσιάζονται ως σούπερμαν αυτοί που μάλλον βρίσκονται 20 και 30 χρόνια πίσω από το σήμερα και θεωρούν ως πρωτότυπη λύση τα ωράρια λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαχείριση, τα κεκτημένα των λίγων, οι ιεροί κανόνες ενός μοντέλου προβληματικού και η μοιρασιά των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το κρίμα είναι ότι ο τίτλος του παρόντος άρθρου, είναι χιουμοριστικός. Θα ήταν ευλογία αν ήταν πραγματικός, αλλά μάλλον ο "Sleepy Joe", είναι πολύ σοσιαλιστής και πολύ γέρος για να υιοθετηθούν οι απόψεις του, από αυτούς που ξέρουν καλύτερα από ηγεσία και νέες ιδέες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: