Από την Δευτέρα το πρωί λειτουργούν και πάλι όλες οι βαθμίδες των σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) στην Ελλάδα αφού η κυβέρνηση έκρινε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού εντός της σχολικής κοινότητας δεν είναι τόσο μεγάλος, όχι... τουλάχιστον μεγαλύτερος από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατατεταμένη απουσία των παιδιών από τις φυσικές τους τάξεις.
Για την κυβέρνηση, και για το Υπουργείο Παιδείας ειδικότερα, δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σταθερά (κατά μέσο όρο) περισσότερα από 2000 την ημέρα, ούτε το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν (ακόμη) κατά πολύ τους 700. Πήρε έτσι ένα ρίσκο -και ενώ δίπλα μας έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι άλλες δραστηριότητες- καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και χωρίς να πάρει μέτρα επιπλέον προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Να λοιπόν γιατί ΔΕΝ έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία μερικές μόνο εβδομάδες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
-Επειδή η κυβέρνηση, για πολλοστή φορά, δεν ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας. Ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη παραμένει γύρω στους 25 ενώ στα αστικά κέντρα συχνά είναι και μεγαλύτερος. Δεν προτιμήθηκε ο εκ περιτροπής προγραμματισμός (μισά παιδιά να βρίσκονται στην τάξη και τα άλλα μισά να συνεχίζουν τηλεκπαίδευση), δεν προσλήφθηκε επιπλέον διδακτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες, δεν εφαρμόστηκαν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.
-Επειδή, η διαδικασία των self test (διενέργεια και δήλωση αποτελέσματος) εξελίσσεται σ' ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο. Ηδη μέσα στο ΣΚ τα self-test που δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα (η οποία, σημειωτέον, για πολλές ώρες την Κυριακή παρέμεινε "νεκρή") ήταν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Ελεγχος για το ορθό της δήλωσης δεν γίνεται και έτσι όπως έχει "στηθεί" η διαδικασία είναι πολύ δύσκολο να γίνει.
Ο καθένας μπορεί να προσέλθει ΆΝΕΤΑ στο σχολείο χωρίς να έχει τεσταριστεί αλλά να δηλώσει ψευδώς ότι εχει περάσει από τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο μπάχαλο, μία παράδοση των πάντων στο έλεος της ατομικής ευθύνης χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει αντιστοίχως τις δικές του (μεγάλες) ευθύνες.
-Επειδή τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα μικρότερα, πολύ δύσκολα θα τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας. Ηδη από το πρωί της Δευτέρας παρατηρήθηκε σε πολλά σχολεία ότι πολλά από τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες ή δεν τις φορούσαν σωστά. Είναι σχεδόν καλοκαίρι πλέον, ο καιρός έχει ανοίξει και εμείς ζητάμε από τα παιδιά μετά από έξι μήνες εγκλεισμού να είναι απολύτως πειθαρχημένα φορώντας επί πέντε συνεχόμενες (τουλάχιστον) ώρες μάσκες.
Την ίδια ώρα περιμένουμε από τους δασκάλους-καθηγητές να κάνουν περισσότερο τον αστυνόμο για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και λιγότερο τον εκπαιδευτικό.
-Επειδή, έτσι και αλλιώς η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Παρά τη μικρή παράταση που έδωσε η Νίκη Κεραμέως στο σχολικό έτος, απομένουν ακόμη έξι εβσομάδες, σκάρτες, μαθήματος.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, να οργανώσει από τώρα το ομαλό άνοιγμα τον Σεπτέμβρη παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και θωρακίζοντας τα σχολεία στο μέτρο του δυνατού, προτιμά να πάρει το αχρείαστο ρίσκο του ανοίγματος απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
Να δώσει μία ψευδαίσθηση κανονικότητας στους πολίτες. Μία ψευδαίσθηση όμως που μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά με κύριο κόστος ανθρώπινες ζωές...
Νίκος Γιαννόπουλος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου