Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, περιγράφοντας τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ προσδιόρισε στα μέσα Σεπτέμβρη τη... μερική απαλλαγή από τη χρήση μάσκας.
Συγκεκριμένα, η Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για «φυσιολογική συμπτωματολογία» αναφερόμενη στα εμβόλια της Pfizer, με τα οποία ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και σε αυτά της AstraZeneca, για τα οποία τόσος λόγος έχει γίνει.
Όπως είπε για το προϊόν της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας, το 85 - 90% των εμβολιασθέντων δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο ή δέκατα -μέχρι 37,5, για μία με δύο ημέρες, με τον πυρετό να υποχωρεί και να εξαφανίζεται μετά το δεύτερο 24ωρο.
Όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca, είπε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε την θερμοκρασία των 38,5 βαθμών. «Μετά όμως από 3 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε η κυρία Παγώνη, ενώ αναφέρθηκε και στον πόνο που αισθάνεται κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο τοπικά. Το σύμπτωμα όμως, είπε, είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία.
Η κ. Παγώνη εκτίμησε πως μέχρι τέλος Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου και εφόσον πάρουμε τα εμβόλια που έχουν προγραμματιστεί, «θα πετύχουμε μια ανοσία 50-60%, που σημαίνει θα είμαστε πιο ελεύθεροι. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα κάνουμε διακοπές, χωρίς βέβαια να πούμε ότι βγάζουμε τη μάσκα όλοι και ότι θα κυκλοφορούμε χωρίς προσοχή στις αποστάσεις», προσδιόρισε τους όρους του «πιο ελεύθεροι» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι προς τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι η ημερομηνία που θα πετάξουμε τις μάσκες. Είναι αυτό που λέμε “πετάω τις μάσκες” και αισθανόμαστε ελεύθεροι. Το “πετάμε τις μάσκες” είναι το βασικό γιατί μπορεί να μας έχει γίνει συνήθεια μέχρι τώρα, αλλά οι μάσκες μπορεί να πεταχτούν περίπου όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου».
Όπως τόνισε, όμως, πρέπει μέχρι τότε να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί, πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», εξήγησε.
«Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία», ανέφερε δίνοντας συγχαρητήρια στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε περίπου 10 ημέρες θα μπορούν να ανοίξουν τα γυμναστήρια εξαιτίας των εμβολιασμών και των self test που προχωρούν, με μεγάλη προσοχή, όπως οι αποστάσεις και η απολύμανση των μηχανημάτων».
Για το άνοιγμα της εστίασης επανέλαβε πως όταν υπάρχει μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε δυνατά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πάντως, όπως τόνισε, σε λίγες μέρες, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα υπάρχει και μουσική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου