21.5.21

Αναζητείται μηχανισμός είσπραξης...


...για τα πνευματικά δικαιώματα του Τύπου!...

Επέκταση του ΟΣΔΕΛ στην είσπραξη δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και αρθρογράφων και στις ιντερνετικές ιστοσελίδες, εξαιτίας της πρώτης εφαρμογής στη διανομή εσόδων από την εύλογη αμοιβή 2% στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών, δηλαδή υπολογιστών, τάμπλετ και... κινητών τηλεφωνικών συσκευών. Ο ΟΣΔΕΛ καλεί για την υποβολή των δηλώσεων και στη νέα κατηγορία πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμεί η συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ.

Ο οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα από την ψηφιακή διανομή. Η Οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως την επιλογή του ΟΣΔΕΛ ως εισπρακτικού μηχανισμού για την είσπραξη των νέων πνευματικών δικαιωμάτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες με βάση το άρθρο 15 της νέας Οδηγίας καλοβλέπουν οι εκδότες εφημερίδων. Το επιχείρημα είναι πως απαιτείται μεγάλη δαπάνη για τη δημιουργία νέου εισπρακτικού μηχανισμού, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Στο μεταξύ ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ έχουν ήδη προτείνει τη δημιουργία κοινού μηχανισμού είσπραξης μεταξύ εκδοτών-ιδιοκτητών και δημοσιογράφων και διανομή του εσόδου πνευματικών δικαιωμάτων από τις πλατφόρμες κατά 50% έκαστος...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: