Σε όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την πρόταση Μπάιντεν περί άρσης της πατέντας στα εμβόλια κατά της COVID-19, ψαλίδισε τα φτερά η Σοφία Βούλτεψη από το φιλελεύθερο Liberal: «Δεν ήταν ακριβώς δηλώσεις, αλλά μια χαλαρή απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου». Και... συμπληρώνει: «Φυσικά, ουδείς έσωσε σημασία στο ότι ο Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Τω όντι. Όπως διευκρίνισε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά υπηρετώντας την προσπάθεια να τελειώσει αυτή η πανδημία, στηρίζει την άρση των προστατευτικών μηχανισμών για τα εμβόλια της COVID-19». Με άλλα λόγια: Σεβασμός εν γένει στην ιδιωτική ιδιοκτησία συλλογικών πνευματικών κατακτήσεων, αλλά προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 και μόνο. Άρση η οποία πρέπει να εγκριθεί από τον ΠΟΕ, που για να καταλήξει – αν καταλήξει ευνοϊκά – απαιτούνται ομοφωνία, χρόνος και σίγουρα θυελλώδεις συζητήσεις, ώστε η απόφαση – αν υπάρξει – να μοιάζει ανέφικτη πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.
Δεν είναι άγνωστα αυτά στο επιτελείο Μπάιντεν. Άλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα κράτη που διαθέτουν ισχυρές φαρμακευτικές εταιρείες αντιτάχθηκαν σε σχετική πρόταση. Ήταν η όγδοη φορά που γινόταν αυτό. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για νέα πρόταση. Σε κρατικό επίπεδο, είχε πρωτοδιατυπωθεί πολύ νωρίς από τους προέδρους της Κόστα Ρίκα και της Χιλής και στις 23 Μαρτίου 2020 ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τάντρομ Γκεμπρεγέσους, ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία να τη μεταφέρει. Η πρόταση αυτή θεωρήθηκε… ριζοσπαστική και γι’ αυτό αρκετοί – και η ελληνική κυβέρνηση – πρότειναν… τετραγωνισμό του κύκλου: Να παραμείνει η πατέντα ιδιοκτησία των εταιρειών, απλώς η «Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει τα δικαιώματα πατέντας για τα εμβόλια και για τα τεστ κορωνοϊού», ώστε να παράγονται και από άλλες εταιρείες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Βασίλη Μηνακάκη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου