23.5.21

Κυπριακό: Επιμένει ο Ερντογάν σε διάλογο...



...μεταξύ «κρατών», όχι κοινοτήτων...
Δηλώσεις με τις οποίες υποσκάπτει εξ αρχής το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το Κυπριακό έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι οι νέες συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ «δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων».

Σύμφωνα με... το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια αρδευτικού καναλιού, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι για να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, θα πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη.

Και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι τελευταίες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Γενεύη οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο «εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς, η οποία δεν έχει καμία συνείδηση της κατάστασης στο νησί». Όπως είπε, η Άγκυρα ήταν και είναι αποφασισμένη «να μην αφήσει τους Τουρκοκύπριους εκτεθειμένους στην ανάγκη των άλλων». Αναφερόμενος στο αρδευτικό κανάλι, είπε ότι η Τουρκία «πραγματοποιεί έργα ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού».

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λούτε, θα επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια επιτυχής νέα πενταμερής σύνοδος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Το θέμα της νέας συνόδου, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, είχε θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Απρίλιο, μετά την αποτυχημένη σύνοδο. Τότε, η σύνοδος είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αναλώθηκαν στην απαίτηση για την επίλυση του Κυπριακού με τη δημιουργία δύο κρατών, αλλά και στις απαιτήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις εντολές που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: