21.5.21

Ένσταση ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση του «λοκντάουν» στη Βουλή...


Με ένταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής λόγω της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ξεκίνησε η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του... κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, αιτήθηκε ως ένα πρώτο βήμα τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση του Σώματος, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής και πρόσθεσε:

«Όσο κύριοι συνάδελφοι και να ελπίζετε ότι θα βρεθεί κάποιο εμβόλιο για τη Δημοκρατία, δεν υπάρχει. Ο ιός της Δημοκρατίας είναι θετικό πράγμα. Τον θέλουμε. Είναι το οξυγόνο. Με αυτήν την έννοια ζητάω το Σώμα να αποφασίσει να υπάρξει μια πλήρης -όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό- δημοκρατική λειτουργία. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Θα μας βρίσκεται συνέχεια μπροστά σας. Θα υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε γι' αυτό το οποίο ενδιαφέρονται οι Έλληνες πολίτες. Να έχουμε έναν ζωντανό ειλικρινή διάλογο».

Ο βουλευτής εξήγησε πως δεν μπορεί «τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, το μόνο που να λειτουργεί λειψά, ακρωτηριασμένα, να είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ελπίζω να μη συσχετίζονται αυτά τα δύο. Ο ναός της δημοκρατίας και ο χώρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

«Μπορεί να υπάρξει λειτουργία του κοινοβουλίου χωρίς τους βουλευτές; Εδώ συζητάμε εάν στα νυχτερινά κέντρα θα επανέλθουν τα μπουζούκια. Οι βουλευτές δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αυτό το συνταγματικό τους δικαίωμα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη δια ζώσης παρουσία, την ανταλλαγή απόψεων; Ποια είναι η σκοπιμότητα τελικά; Μήπως η σκοπιμότητα είναι να αποκρυφτεί με αυτό τον τρόπο, βλέποντας την πανδημία ως μια ευκαιρία, ο αντικοινωνικός χαρακτήρας μιας σειράς κρίσιμων νομοθετημάτων που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών; Μήπως, τελικά, υπάρχει και μια άλλη σκοπιμότητα, αυτή που είδαμε να αποτυπώνεται στη χθεσινή ψηφοφορία, να μπορέσετε να "κουκουλώσετε", να διευθετήσετε διαφορετικές φωνές στο κόμμα σας;» πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής».

Τι απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, απάντησε εκ μέρους του προεδρείου αντιτείνοντας ότι για τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου η απόφαση ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Όπως ανέφερε, «πήραμε απόφαση ότι εφόσον το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα είχε διήμερη συζήτηση, σήμερα το νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης θα συζητηθεί όλη την ημέρα, γι αυτό και ματαιώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων η οποία μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα.

Δεύτερον, όπως γνωρίζετε σήμερα -και παρά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων- ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε λίστα με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται. Το προεδρείο τις έκανε αποδεκτές. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε από εδώ και πέρα πλέον άλλες αποδεκτές.

Τρίτον, όπως ήδη είναι γνωστό, ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής (τα μέτρα), δεν είναι απόφαση με βάση μίας εισήγησης του προέδρου της Βουλής, αλλά με βάση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία επί σειρά ετών είναι τα ίδια πρόσωπα. Δεν έκανε η παρούσα κυβέρνηση ή η παρούσα προεδρεία κάποιες αλλαγές σε αυτήν.

Τέταρτον, επειδή λέτε ότι φιμώνεται η Βουλή, να υπενθυμίσω κάτι που φαντάζομαι το ξέρουμε όλοι μας, ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί 24 νομοσχέδια και έχουν μιλήσει 1.230 βουλευτές είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη. Δηλαδή, 51 συνάδελφοι ανά σχέδιο νόμου. Και μη μου πείτε ότι χωρίς πανδημία ενθυμείστε σε "κοινά" νομοσχέδια να παρίστανται περισσότεροι από 50 βουλευτές.

Πέμπτον, για τις ονομαστικές ψηφοφορίες, φαντάζομαι λησμονήθηκε να αναφερθεί χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η ονομαστική ψηφοφορία δεν γίνεται μόνο με επιστολική ψήφο αλλά και με φυσική παρουσία για όσους βουλευτές το επιθυμούν. Αυτό που έχει αλλάξει στη φυσικής παρουσίας ψήφιση είναι ότι θα γίνεται ανά 50 συναδέλφων κάθε μία ώρα. Συνεπώς επιτρέπεται η φυσική παρουσία για όσους βουλευτές το επιθυμούν».

«Επομένως, πού είναι η εργαλειοποίηση και φίμωση δεν το αντιλαμβάνομαι. Και σας λέω, πάντα, ότι αυτά έχουν αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν σας μεταφέρω κάποια προσωπική μου άποψη» υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας, για να μη δημιουργηθεί καμία παρανόηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους στη Διάσκεψη των Προέδρων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: