18.5.21

Επ’ αόριστον αναβολή για τα «45άρια» του Ζορό...


Αν δεν ήταν η πανδημία, το ’λεγες και... ασυλία! Ο λόγος για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» έργα των αδελφών Ψωμιάδη και άλλων έξι συγκατηγορουμένων τους, που πάει από αναβολή σε αναβολή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα, όμως χθες... αποσύρθηκε από το πινάκιο του δικαστηρίου με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και αλλάζει τις προτεραιότητες στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται κακουργήματα τα οποία βρίσκονται στο όριο της παραγραφής, ενώ οι άλλες υποθέσεις παραπέμπονται για το επόμενο διάστημα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η εκδίκαση της υπόθεσης παραπέμπεται στο... μέλλον για τέταρτη φορά. Εως τώρα έχει πάρει ήδη δύο αναβολές, ενώ άλλη μία μετατέθηκε πάλι λόγω της πανδημίας. Αρχικά, είχε προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 19 Ιανουαρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος κάποιων εκ των κατηγορουμένων. Νέα ημερομηνία για τη δίκη ορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου 2019, όμως και πάλι η υπόθεση αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. 

Τρίτη στη σειρά ημερομηνία εκδίκασης προσδιορίστηκε από τη γραμματεία της Εισαγγελίας η 19η Μαΐου 2020, αλλά ήδη βρισκόμασταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οπότε, σύμφωνα με όσα ίσχυαν τότε για τα δικαστήρια, η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί σήμερα. Αλλά να που –τι σύμπτωση!– με τη νέα ΚΥΑ πάλι η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη μετατέθηκε για το μέλλον και μάλιστα αορίστως, αφού θα πρέπει και πάλι να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία για να προσδιοριστεί.

15 χρόνια καθυστέρηση

Ενας καχύποπτος θα μιλούσε για μεθόδευση και κάποιο είδος ασυλίας. Ομως, η αλήθεια είναι πως η πανδημία και η κατάσταση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, λόγω του Covid-19, θα τον διέψευδαν. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι μια σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά μάλιστα δημόσιο χρήμα, αντί να επισπευσθεί για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ακόμη και η πιθανή «ρετσινιά» για τους κατηγορουμένους, σέρνεται σχεδόν μια 15ετία στον μύλο της Θέμιδος, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά 83 συμβάσεις με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ χθες υπέβαλε την παραίτησή του «για προσωπικούς λόγους» από δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Δύναμη Πολιτών» στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εκ των κατηγορούμενων αδελφών, Διονύσης Ψωμιάδης.

Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο και τον αδελφό του, Παναγιώτη, πέρα από τους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει η ανακρίτρια Διαφθοράς, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, έχει επιβληθεί και η ποινή της προσωρινής αργίας από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης εξαιτίας αυτής της δικαστικής εκκρεμότητας...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: