21.5.21

Όριο 100 ατόμων στους γάμους, όριο 60 βουλευτών στα… διαζύγια...


Τώρα το ήθελε ο Άδωνις Γεωργιάδης; Δεν ξέρω. Πάντως η παρέμβασή του ήταν συμβολική: Πρότεινε να αυξηθεί το όριο για τους γαμήλιες συγκεντρώσεις σε 100 άτομα. Την ίδια ώρα που στην Βουλή δεν επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για να ψηφίσουν σε ονομαστική ούτε 50 άτομα Αυτό ισχύει (ιδίως) όταν νομοθετεί για …διαζύγια.

Φυσικά μιλάμε για το περίφημο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Μια... παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο που ξεσήκωσε εναντίον του όλους τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμη και τον ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών προκάλεσε και τις αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών με πρώτες την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Μαριέττα Γιαννάκου που καταψήφισαν. Αλλά και τις ενστάσεις άλλων όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βασίλης Υψηλαντης κι ο Μανούσος Βολουδάκης, που τελικά δεν είπαν το κοινοβουλευτικό «όχι».

Κανείς δεν ξέρει αν το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε θα ήταν ίδιο αν αυτή γίνονταν κανονικά. Χωρίς τον περιορισμό των 60 παρόντων στην Βουλή. Με τους βουλευτές να ψηφίζουν είτε με κάλπη, είτε ηλεκτρονικά σε πραγματικό, όμως, χρόνο. Δηλαδή δίχως επιστολές που αρχικά στέλνονται στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και στην συνέχεια παραδίδονται στην Ολομέλεια της Βουλής. Δηλαδή αφού πρώτα υπάρξει η ευχέρεια να γίνουν οι κατάλληλοι «χειρισμοί» από την πλευρά του κόμματος. Ιδίως όταν το κόμμα αυτό τυγχάνει να είναι στην κυβέρνηση.

Όπως αποδείχθηκε ο αποφασισμένος να καταψηφίσει βουλευτής θα το κάνει. Στην προκειμένη άλλωστε είχαμε δύο καταψηφίσεις: Μία από την Όλγα Κεφαλογιάννη που προέρχεται από μία ιστορική πολιτική οικογένεια για την Ν.Δ. Η δεύτερη από την Μαριέττα Γιαννάκου που είναι βουλευτής επικρατείας και παλιό στέλεχος του κόμματος. Πόσο εύκολο είναι όμως όταν πρόκειται για ένα βουλευτή που δεν έχει αυτές τις ιδιότητες; Ακόμη και για βουλευτές που θα προτιμούσαν να ψηφίσουν «παρών» αντί να στηρίξουν το νομοσχέδιο; (Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν αρκετοί).

Αυτές οι συνθήκες λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού, παραμένουν στο όνομα της πανδημίας. Ο λόγος που η κυβέρνηση – μέσω του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα – εισηγείται την διατήρηση της κατάστασης είναι το να μην υπάρχει συγχρωτισμός στην αίθουσα της ολομέλειας. Ούτε καν εάν οι βουλευτές ψηφίσουν σε 5 γκρούπ των 50 ατόμων ή εάν ψηφίσουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Η προεδρία της Βουλής επικαλείται τεχνικές δυσκολίες . Όμως δεν πείθει, κι αυτό συμβαίνει για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτακής έχει διακηρύξει από καιρό ότι η συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής ομάδας χρειάζεται βελτίωση. Από εκείνη την ψηφοφορία το 2020 που οι βουλευτές της Ν.Δ δεν στήριξαν την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολλάκη.

Ο δεύτερος είναι πως η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ έχει σοβαρά προβλήματα συνοχής: Είτε αυτά αφορούν τις 3 συμβάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών που δεν έχουν την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά και πιθανότατα αρκετών άλλων βουλευτών και έτσι η ψήφισή τους καθυστερεί. Είτε σειρά νομοσχεδίων για τα οποία οι βουλευτές της Ν.Δ αισθάνονται έντονες της πιέσεις της κοινωνικής βάσης. Όπως για παράδειγμα το χθεσινό νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια η το εργασιακό που έρχεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: