2.4.21

Self test: Στο άγνωστο με βάρκα... το άνοιγμα των δραστηριοτήτων...



Σε βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές καθίσταται η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων με self test. Η διαδικασία, η οποία παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, με μια πρώτη ανάγνωση παρουσιάζει τεράστια δυσκολία στην υλοποίησή της και... μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν ο σχεδιασμός δεν έχει γίνει στο «πόδι».

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη (7 Απριλίου) ενώ είναι προγραμματισμένες άλλες δύο παραδόσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και στις αρχές της μεθεπόμενης.


«Καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα οικιακά τεστ θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67.


Πώς θα «τρέξει» η διαδικασία για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση, ορίστηκε η υποχρεωτικότητα των self test ανά εβδομάδα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η επαναλειτουργία των σχολείων λοιπόν ξεκινά με το νέο σύστημα επιτήρησης που είναι άγνωστο αν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Β. Κοντοζαμάνης εξήγησε τη διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή είναι:

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. 
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Το κρίσιμο σημείο στον παραπάνω σχεδιασμό έχει να κάνει με τα διαγνωστικά τεστ που θα βγουν θετικά καθώς θα χρειαστεί τεστ επιβεβαίωσης. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται στο δημόσιο είπε ο κ. Κοντοζαμάνης χωρίς να αποκλείει όμως και τον ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένο το φόρτο που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένο πως κάποιοι θα καταφύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ανεβάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις όσους θέλουν να αποφύγουν το συγκεκριμένο κόστος.

Όσον αφορά κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ανέλαβε την ενημέρωση των πολιτών τόνισε πως:

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία ενώ θα μαζί με τα τεστ θα δίνονται σαφείς έντυπες οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
Για τους μαθητές, οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία με την επίδειξη των ΑΜΚΑ
Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
Για τους μαθητές που δεν φέρουν μαζί τους βεβαίωση για το τεστ δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Με τη χώρα να βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο και οι διασωληνώσεις επιμένουν τα αμφιλεγόμενα self-tests μπαίνουν στη ζωή μας και θα κριθεί στην πράξη αν υπηρετούν το σκοπό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: